Karaciğer Yağlanması Belirtileri, Neden olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Karaciğer Yağlanması Belirtileri, Neden olur? Nasıl Tedavi Edilir? Karaciğer Yağlanması Belirtileri, Neden olur? Nasıl Tedavi Edilir? Yağl...

Karaciğer Yağlanması Belirtileri, Neden olur? Nasıl Tedavi Edilir? Karaciğer Yağlanması Belirtileri, Neden olur? Nasıl Tedavi Edilir?

Yağlı karaciğer hastalığı, karaciğerde aşırı yağ birikiminin olduğu bir hastalıktır. Aşırı alkol alımından ve karaciğerde yağ birikmesi nedeniyle meydana gelen alkolik olmayan yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) nedeniyle ortaya çıkan iki tip alkolik yağlı karaciğer hastalığıdır. NAFLD'nin kesin nedenleri bilinmemekle birlikte insülin direnci ve metabolik sendromla ilişkilidir. NAFLD, batı dünyasını etkileyen en yaygın karaciğer koşullarından biridir.



Hastalık, genişlemiş karaciğerden başka bir semptom olmadan ortaya çıkabilir veya ani bir tıbbi müdahale gerektiren ve tam bir karaciğer yetmezliğine işaret eden ciddi belirtilerle kendini gösterebilir. Zamanında tanı ve müdahale, hastalığın ilerlemesinin önlenmesi ve muhtemelen tersine çevrilmesi veya durdurulması için anahtardır. Şu anda, Tedavi, kilo kaybı ve egzersizlerle karaciğer sağlığını yönetmeyi amaçlamaktadır. Ufukta umut vaat eden birkaç ilaçla durum için onaylanmış herhangi bir ilaç yoktur. Daha ciddi durumlar ameliyat gerektirir.



Karaciğer Yağlanması Nedir?



Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı, şişmanlık ve diyabet insidansının artmasıyla yaygınlaştı. Hastalık Hint popülasyonunun % 9 ila 32'sini etkiler ve obez ve diyabetik popülasyonlar arasında daha fazladır. Hastalık yaş gruplarında daha sık görülür. Hint nüfusu üzerinde yapılan bir çalışmada, alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı olan hastaların% 61,8'inin 61 ila 70 yaş grubuna ait olduğu bulundu. NAFLD yönetimi benzersizdir çünkü kilo kaybı, fiziksel aktivitedeki artış ve diyet değişiklikleri gibi yaşam tarzı değişiklikleri genellikle önerilen yönetim seçenekleridir. Bu durum için önerilen herhangi bir ilaç yoktur. Fiziksel aktivitedeki minimum bir artışın bile durum üzerinde faydalı bir etkisi olduğu gösterilmiştir. Aerobik aktivite ve direnç eğitimi veya kuvvet antrenmanı da faydalıdır.



Yağlı Karaciğer Hastalığı Nedir?



Karaciğer en büyük iç organlardan biridir. Yiyecekleri sindirmemize, vücudumuzdaki toksinleri ve zehirleri gidermemize ve vücudumuzda enerji depolamamıza yardımcı olur. Karaciğerde yağ birikmesi, yağlı karaciğer hastalığı denilen bir duruma neden olur. Karaciğerimiz normalde kendi içinde bir miktar yağ içerir ve bu belirtilere neden olmaz. Bununla birlikte, karaciğerde aşırı yağ birikmesi, iltihaplanmalara neden olabilir. Bu durum yağlı karaciğer hastalığı olarak adlandırılır.



Yağlı Karaciğer Çeşitleri



Yağ karaciğer hastalığı iki ana tiptedir:



  • Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı: NAFLD, karaciğerde aşırı miktarda alkol alımına bağlı olmayan bir yağ birikimidir. NAFLD iki çeşit olabilir:

    • Basit yağlı karaciğer
      Bu, karaciğerde yağ birikmesi olan bir durumdur, ancak karaciğer hücrelerine herhangi bir zarar gelmez. Yağ birikmesinden dolayı iltihaplanma yoktur. Bu durum genellikle karaciğere zarar vermez ve herhangi bir soruna neden olmaz.

    • Alkolsüz steatohepatit (NASH)
      Bu durumda, karaciğerde yağ birikmesi, iltihaplanma ve karaciğer hücrelerine zarar gelir. Enflamasyon ve karaciğer hücresi hasarı, fibroz, skar, siroz ve hatta karaciğer kanseri gibi birçok komplikasyona neden olabilir.


  • Alkolik yağlı karaciğer hastalığı: Alkolik yağlı karaciğer hastalığı aşırı alkol alımından kaynaklanır. Alkol karaciğerde parçalanır ve karaciğer hücrelerine zarar verebilecek ve iltihaplanmaya yol açabilecek bazı zararlı maddelerin salınmasına yol açar. Sonuç olarak, vücudun doğal savunma sistemi yavaşça zayıflar. Bir insan gittikçe daha fazla alkol tüketmeye devam ettiğinde, karaciğer hasarı artar.

Karaciğer Yağlanması Belirtileri



Yağlı karaciğer hastalığı sessiz bir hastalıktır ve önemli belirtilere neden olmaz. Karın sağ üst tarafındaki genel yorgunluk ve hafif bir rahatsızlık bu duruma sahip bir kişide mevcut olabilir, çoğu insanda hastalığın varlığını gösteren belirgin belirtiler yoktur.



Yağlı karaciğer iltihaplanma ve hasar belirtileri göstermeye başladığında, ancak o zaman durum belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler sarılık gibi siroz belirtileri (karaciğerin geri dönüşü olmayan yara izi olan karaciğer hasarı) belirtileri olabilir. Deri ve gözlerdeki beyazlar, hastalığın varlığına işaret ederek sarıya dönebilir. Karaciğer hasarının bir başka belirtisi, vücut dokularında anormal sıvı birikimi olan assit ve ödemdir.



Doktorunuz ayrıca fizik muayene sırasında karaciğerin sertliğini fark edebilir. Sertlik, fibrozisin veya karaciğerin yara izinin göstergesi olabilir.



Karaciğer hasarı olan bir kişi de morarma ve zihinsel karışıklığı arttırmış olabilir.



Karaciğer Yağlanması Nedenleri Ve Risk Faktörleri



Karaciğer Yağlanması Nedenleri



Aşırı alkol alımı, alkollü yağlı karaciğer hastalığının ana nedenlerinden biridir. Alkol karaciğer için bir toksindir ve iltihaplanmaya neden olur. Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) ve NASH'ın kesin nedeni bilinmemektedir. Alkolsüz yağlı karaciğer hastalığı (NAFLD) ve alkolsüz steatohepatit (NASH), karaciğerde yağ hücrelerinin birikmesine yol açan bir dizi faktörden kaynaklanabilir. Bunlar şunları içerir:



  • Diyet: Sağlıksız bir diyet, karaciğerde yağ birikiminin başlıca nedenlerinden biridir. Aşırı kalori alımı karaciğerin yağ hücrelerini metabolize etme kapasitesini azaltır ve karaciğerde yağ birikmesine neden olur.

  • Önceden var olan hastalıklar: Tip 2 diyabet, obezite veya aşırı kilo gibi bazı hastalıklar kişiyi bu duruma daha yatkın hale getirir. Belli bir tür yağ hücresi olan aşırı trigliserit seviyeleri de hastalığa hastalıkları önler.

  • İlaçlar: Tamoksifen, amiodaron ve metotreksat gibi bazı tıbbi ilaçların, duruma yol açabilecek yan etkilere neden olduğu bilinmektedir.

  • İnsülin direnci İnsülin direncinin: NAFDL ile bağlantılı olabileceğine dair göstergeler vardır. Hücreler, karaciğerde yağ birikmesine yol açan glikozu metabolize etmek için üretilen insülini yeterince kullanamamaktadır.

Karaciğer Yağlanması Risk Faktörleri



NAFLD'nin kesin nedeni bilinmemektedir. Belli tıbbi koşulları ve belirli etnik kökene sahip bireylerin, duruma daha yatkın ve hastalığa yakalanma riskinin daha yüksek olduğu görülmüştür. Tip 2 diyabet veya prediyabet, obezite, yaşlı bireyler, kandaki trigliseritler ve kolesterol gibi yüksek düzeyde yağ, yüksek tansiyon, bazı kanser ilaçları, hepatit C gibi enfeksiyonlar ve toksinlere maruz kalma bir kişinin hastalığı geliştirme şansını arttırır.



Karaciğer Yağlanmasını Önlenmesi



Yağlı karaciğer hastalığının spesifik bir tıbbi tedavisi veya cerrahi tedavisi yoktur, ancak yağlı karaciğer hastalığı olan kişinin uygun koruyucu bakım alması durumunda, bunun neden olduğu hasar önlenebilir ve hatta bir dereceye kadar tersine çevrilebilir. Önleme, özellikle alkollü steatohepatitli (NASH) kişilerde etkilidir.



Hasarın durdurulmasına ve hatta geri alınmasına yardımcı olan önlemler şunlardır:



  • Kilo vermek Kilo kaybı, güvenli bir şekilde kilo vermesi koşuluyla yağ karaciğerini yönetmeye yardımcı olur. Güvenli bir kilo kaybı, haftada yarım veya bir kilogramdan fazla olmayan bir kilo kaybıdır.

  • Alkolden uzak durma Alkol karaciğerde parçalandığında, karaciğere zararlı maddeler üretir. Alkol alımını durdurmak karaciğere birikmiş toksinleri atma ve kendini iyileştirme şansı verir.

  • Diyabetin kontrol edilmesi: Diyabetin yönetilmesi, NAFLD'nin iyileştirilmesine yardımcı olur.

  • Diyet değişiklikleri yapma: Diyet NAFLD tedavisinde ve yönetiminde kilit rol oynar. Diyetinize taze meyve, sebze ve kepekli tahıllar ekleyin ve aşırı şeker ve tuz alımını önleyin.

  • Fiziksel aktivitenizi arttırma: Fiziksel aktivitedeki küçük bir miktar artışın bile NAFLD'de terapötik ve faydalı olduğu görülmektedir.

  • Takiplerinizle düzenli olmak: Bir karaciğer uzmanının düzenli kontrolleri karaciğer sağlığını değerlendirmek için önemlidir.

Karaciğer Yağlanması Teşhisi



Hastalığın spesifik bir semptomu olmadığı için, yağlı karaciğerin teşhisi genellikle doktorunuz rutin bir kontrol sırasında genişlemiş bir karaciğer fark ettiğinde veya kan testinizde yağlı karaciğer varlığını gösteren belirgin bir şey fark ederse gerçekleşir. Böyle bir durumda doktorunuz, karaciğerinizin durumunu belirlemek için belirli kan testleri, karaciğer fonksiyon testleri, ultrason, BT taraması veya MRG'yi önerebilir.



Testlerin çoğu negatifse ve başka karaciğer hastalığınız yoksa, alkolik olmayan steatohepatit (NASH) teşhisi konulabilir. Sadece bir karaciğer biyopsisi hastalığı onaylayabilir. Karaciğer biyopsisinde, karaciğer dokusunun küçük bir örneği alınır ve mikroskop altında incelenir. Doktor yağlı karaciğer hastalığından şüpheleniyorsa, ayrıntılı bir tıbbi öykü alacak ve alkol tüketiminiz ve bir ilacın soruna neden olup olmayacağını belirlemek için aldığınız ilaçlar hakkında sorular soracaktır.



Karaciğer Yağlanmasının Tedavisi



Tipine bağlı olarak, yağlı karaciğer hastalığının yönetimi aşağıdaki gibidir:



Alkolden bağımsız karaciğer yağlanması



Alkolsüz steatohepatit (NASH) veya alkolsüz Yağ Karaciğer Hastalığı (NAFLD) için sabit bir ilaç yoktur.



  • Durum tespiti olanlara kilo kaybı önerilir. Kilo kaybı karaciğerde yağ birikimini azaltmaya yardımcı olur, iltihaplanmayı ve fibrozu azaltır.

  • Fiziksel aktivitedeki artış, karaciğerdeki yağ dahil olmak üzere genel vücut yağını kaybetmeye yardımcı olur ve bu duruma yardımcı olur. Araştırmalar, sadece aktif olmanın, aktivite seviyesi önerilen seviyenin altında olsa bile, NALDF üzerinde olumlu bir etkisi olduğunu göstermiştir.

  • Doktorlar aldığınız ilaçları değerlendirebilir ve sizden bazı ilaçları değiştirmenizi veya durdurmanızı isteyebilir. Diğer komplikasyonlara yol açabileceğinden ve sağlığınız için tehlikeli olabileceğinden, doktorunuzun onayı olmadan herhangi bir ilacı almayı bırakmayın.

  • Tedavi etmek için onaylanmış ilaçların olmadığını (NAFLD) anlamak önemlidir, ancak diyabet ve vitaminleri tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçların bu duruma yardımcı olabileceğini gösteren kanıtlar giderek artmaktadır. Ancak, herhangi bir sonuca varmadan önce daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Alkolik yağlı karaciğer hastalığı



  • Alkolden tamamen uzak durmak, alkolik yağlı karaciğer hastalığını tedavi etmenin en önemli bileşenlerinden biridir. Alkol alımını durdurmakla ilgili sorunları olan kişiler için tedavi önerilebilir.

  • Bazı ilaçlar, istekleri azaltarak ya da alkol alırsanız sizi hasta hissettirerek alkol tüketimini durdurmaya yardımcı olur.

Yaşam tarzı yönetimi



Yağ karaciğer hastalığı teşhisi konulursa, durumu daha etkili bir şekilde yönetmek için dahil edebileceğiniz bazı yaşam tarzı değişiklikleri vardır. Bunlar şunları içerir:



  • Diyetinize 3-4 porsiyon taze meyve ve sebze ekleyin. Aşırı şeker ve tuz alımından kaçının ve işlenmiş yiyecekler yerine tam tahılları tercih edin.

  • Doymuş yağlar ve trans yağlar içeren gıdaların alımını azaltın ve bunların NAFLD ile ilişkili kalp hastalıklarının şansını azaltmak için tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış yağlar, özellikle de omega - 3 yağ asitleri ile değiştirin .

  • Kilonuzu kontrol altında tutmak ve karaciğerde biriken yağı azaltmak için düzenli olarak egzersiz yapın.

  • Vitamin veya alternatif bitkisel ilaçlar gibi gıda takviyeleri alıyorsanız, doktorunuzla bunun hakkında konuşmak ve tavsiyelerine uymak çok önemlidir. Bazı bitkisel ilaçlar karaciğerinize zarar verebilir.

  • Karaciğer hasarı olan insanlar bazı enfeksiyonlara ve pnömokokal hastalıklara daha yatkındır. Yağlı karaciğer hastalığı olan kişilerin hepatit A ve B, grip ve pnömokokal hastalıklar için aşı yaptırması önemlidir. Hepatit yağlı karaciğer hastaları için çok tehlikeli olabilir ve hatta karaciğer yetmezliğine yol açabilir.

Yağlı Karaciğer Komplikasyonları Ve İyileşme Süreci



Yağlı Karaciğer İyileşme Süreci



Sağlıklı bir karaciğer, kendini iyileştirme, hatta geri dönüşü ve yaralandığında yenilenmesi için büyük bir yeteneğe sahiptir. Zamanında tanı ve tedavi, yağlı karaciğer hastalığının durdurulmasını ve birçok vakada görülen hasarın tersine çevrilmesini sağlar. Enflamasyon ve fibroz, karaciğer hasarının ilk belirtileridir. Yağlı karaciğer hastalığı bu erken aşamada teşhis edilirse, karaciğerinizin bir süre içinde kendini iyileştirme olasılığı yüksektir. Karaciğerin kendisini iyileştirmesine yardımcı olmak için sağlıklı yaşam tarzı ve diyet değişiklikleri dâhil edilmelidir. Fibroz, karaciğerde daha az sağlıklı doku bulunan siroza ilerler. Bu aşamada tedavi, hastalığın ilerlemesini durdurmayı ve sağlıklı karaciğer dokusunu korumayı hedefler.



Komplikasyonlar



Yağlı karaciğer hastalığının son aşaması karaciğer yetmezliğidir. Karaciğer yetmezliği siroz veya yetersiz beslenme nedeniyle oluşur. Karaciğer yetmezliği sirozdan kaynaklanıyorsa, karaciğer yetmezliğinin kademeli olduğunu ve karaciğer fonksiyonunun muhtemelen yıllarca bir süre içinde yavaşça bozulduğunu gösterir. Yetersiz beslenmeye bağlı karaciğer yetmezliği ani olabilir ve 48 saat kadar kısa bir sürede ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda tek tedavi seçeneği bir karaciğer nakli olabilir.

Kaynak Kadinpost.com https://www.kadinpost.net/karaciger-yaglanmasi-belirtileri-neden-olur-nasil-tedavi-edilir/

COMMENTS

Ad

Alternatif Tıp,1,Anne sütü,3,Beslenme Diyet,15,Cilt Bakımı,15,Çocuk Sağlığı,12,Gebelik,21,Güzellik Bakım,35,Hafta Hafta Gebelik,8,İlişkiler,18,Kadın Sağlığı,6,Moda,1,sAÇ BAKIMI,1,Saç Bakımı,2,Sağlık,65,Teknoloji,2,Yaşam,3,
ltr
item
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri : Karaciğer Yağlanması Belirtileri, Neden olur? Nasıl Tedavi Edilir?
Karaciğer Yağlanması Belirtileri, Neden olur? Nasıl Tedavi Edilir?
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri
https://saglikakedemisi.blogspot.com/2019/03/karaciger-yaglanmas-belirtileri-neden.html
https://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/2019/03/karaciger-yaglanmas-belirtileri-neden.html
true
3357305834627925263
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı TÜMÜ Devamını oku Cevap Cevabı iptal et Sil By Anasayfa SAYFALAR GÖNDERİLER TÜMÜ SİZİN İÇİN ÖNERİLEN LABEL ARŞİVE ARAMA TÜM GÖNDERİLER İsteğinizle herhangi bir gönderi bulunamadı Anasafaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pazt Sal Çar Per Cum Cumt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saatler önce Dün $$1$$ günler önce $$1$$ haftalar önce 5 haftadan önce Takipçiler Takip Et THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy