Yüksek kan basıncı nedir? Yüksek Tansiyon) Belirtileri

Yüksek kan basıncı nedir? Yüksek Tansiyon) Belirtileri Yüksek kan basıncı nedir? Yüksek Tansiyon) Belirtileri Hipertansiyon olarak da bili...

Yüksek kan basıncı nedir? Yüksek Tansiyon) Belirtileri Yüksek kan basıncı nedir? Yüksek Tansiyon) Belirtileri

Hipertansiyon olarak da bilinen yüksek tansiyon, vücuttaki kan basıncının sağlıksız seviyelere ulaştığı anlamına gelir. Kan basıncı, kanın kan damarlarının (arterler) duvarlarına uyguladığı kuvvettir ve kalp pompalanırken kanın aldığı dirençtir. Uzun süredir artan kan basıncı kalp ile ilgili (kalp-damar sistemi) sağlık sorunlarına yol açabilir.



Hipertansiyon iki ana türe ayrılabilir - primer veya esansiyel hipertansiyon ve sekonder hipertansiyon. Hafif yüksek tansiyon herhangi bir belirti olmadan (asemptomatik) olabilir, bu nedenle kan basıncında hafif bir artış olan insanlar durumlarından habersiz kalabilirler. Ancak, şiddetli hipertansiyonu olan kişilerde, baş ağrısı gibi endişe verici belirtiler olabilir. Yüksek tansiyon, bazı altta yatan veya ilişkili sağlık sorunlarından kaynaklanabilir.



Ancak, zaman zaman, yüksek tansiyonun nedeni bilinmemektedir. Hipertansiyon tedavisi temel olarak diyette tuzun kısıtlanması, fiziksel egzersiz ve kan basıncını düzenlemek için ilaçlar alınmasıdır. Yüksek tansiyonun tespitinde ve tedaviye başlamada bir gecikme olursa, kalp krizi (akut miyokard enfarktüsü) ve göz problemleri (retinopati) gibi ciddi komplikasyonlar olabilir. Sonuç çoğunlukla altta yatan nedene ve alınan tedaviye bağlıdır.



Hipertansiyonun sonucu şeker hastalığı olan kişilerde etkilenir.. Yüksek tansiyon yönetimi, yaşam tarzında değişiklikler getirmek ve yaşam boyunca ilaç almak için ömür boyu sürecek bir taahhüt gerektirir. Bu nedenle, tansiyonu yüksek olan kişilerin ilaçlarına yapışması zor olabilir. Bu nedenle düzenli muayeneler ve doktorların danışması ile kliniklere zamanında ziyaretin yüksek tansiyonun yönetiminde hayati bir rol oynamasının nedeni budur.



Yüksek Kan Basıncı Nedir?



Geçtiğimiz birkaç yıl boyunca, Hindistan'da yüksek tansiyon (Hipertansiyon olarak da bilinir) ana ölüm nedeni olarak ortaya çıkmıştır. Çok yaygın bir kronik sağlık problemidir. Bir kez yüksek tansiyon geliştirirseniz, anti-hipertansif tedavi almak ve yaşam boyu yaşam tarzı değişiklikleri getirmek gerekir. Yüksek tansiyon kalp hastalıkları, felç, iskemik kalp hastalıkları ve böbrek yetmezliği gelişimi için önemli bir risk faktörüdür.



Bu nedenle, yüksek tansiyon iyi kontrol edilmezse diğer sağlık koşullarına yol açabilir. Yüksek tansiyon ve tedavi sonucu riski, kişinin yaşam tarzı, beslenme alışkanlıkları ve yüksek tansiyon ailesinin öyküsü ile ilgilidir. 30 yaşından sonra yapılan rutin sağlık kontrolleri, kesinlikle diğer sağlık sorunlarının yanı sıra tansiyonun izlenmesine yardımcı olabilir.



Elektronik otomatik tansiyon izleme makineleri evde kullanılabilir. Bu kan basıncı izleme makinelerinin kullanımı kolaydır ve okumalar kolayca anlaşılabilir. Yüksek tansiyon vakaları her yıl artmaktadır ve 2020'de önemli bir sakatlık ve ölüm nedeni olduğu tahmin edilmektedir.



Yüksek Tansiyon Belirtileri



Yüksek tansiyonun en çarpıcı özelliği, herhangi bir belirti olmadan çoğu zaman fark edilmemesidir. Yüksek tansiyonu olan çoğu kişi durumunun farkında değildir. Bu nedenle, doktorunuzu düzenli olarak ziyaret etmeniz gerekir, böylece kan basıncı seviyelerinizde herhangi bir değişikliği kaçırmazsınız.



Kontrolsüz kan basıncınız varsa aşağıdaki belirtileri fark edebilirsiniz:




  • Şiddetli baş ağrısı - Yüksek tansiyon nedeniyle baş ya da ağrıda bir ağırlık hissedebilirsiniz.

  • Yorgunluk ya da karışıklık - Kendinizi zayıf veya huzursuz hissedebilir veya kayıtsız bırakabilirsiniz.

  • Görme sorunları - Görme bulanıklığı veya çift görme bulanıklığı yaşayabilirsiniz.

  • Göğüs ağrısı - Göğüste keskin bir ağrı veya ağırlık hissedebilirsiniz.

  • Nefes almada zorluk - Doğru nefes alamadığınızı hissedebilirsiniz.

  • Çarpıntı - Kendi kalp atışlarınızı hissedebilirsiniz.

  • İdrarda kan - Nadiren koyu renkli idrar veya hafif kahverengimsi idrar görebilirsiniz.



Yüksek Tansiyon Nedenleri ve Risk Faktörleri



Yüksek Tansiyon Nedenleri



Yüksek tansiyonun birkaç nedeni vardır. Doktorunuz yüksek tansiyonun nedenini öğrenmek için diyet, alışkanlıklar ve aile öyküsü gibi kişisel geçmişinizi sorabilir. Yüksek tansiyonunuzdan sorumlu olabilecek bir veya daha fazla sebep olabilir.




  • Çoğu zaman, neden bilinmeyen veya tanımlanamayabilir.

  • Yüksek tansiyon, artan kilo, diyabet, böbrek hastalığı ve uyurken solunum zorluğuna sekonder olabilir.

  • Obezite - aşırı kilo, kan basıncında bir artışa neden olabilir.

  • Stres - Stresli yaşam, kan basıncını önemli ölçüde etkileyebilir.

  • Genetik faktörler - ailelerde yüksek tansiyon koşar.

  • Sağlıksız yaşam tarzı - Tütün içmek ve çiğnemek, aşırı alkol içmek, abur cubur.

  • Gebelik - Bazı kadınlarda gebe kalmaya bağlı yüksek tansiyon görülebilir.

  • İlaçlar - Aldığınız bazı ilaçlar, yüksek tansiyon gelişiminden sorumlu olabilir.



Yüksek Tansiyon Risk faktörleri



Yüksek tansiyon gelişme riskinizi artırabilecek birçok faktör vardır. Bunlar şunları içerir:




  • Yaş- Kan basıncı, yaşınız arttıkça artar.

  • Seks - Erkeklerde kadınlardan daha yaygındır.

  • Aile öyküsü - Anne veya baba aile üyelerinin yüksek tansiyon öyküsü varsa, yüksek tansiyon geliştirebileceğiniz için düzenli olarak tansiyon kontrolü yapmalısınız.

  • Obezite - Kilodaki artış, yüksek tansiyon geliştirme şansını arttırır.

  • Hareketsiz yaşam tarzı - Fiziksel aktivitelerden ve hareketsiz bir yaşam tarzından kaçınmak, kan basıncınızı artırabilecek ağırlığınızı artırabilir. Bu nedenle, kan basıncınızı korumak için egzersiz ve fiziksel aktivite önemlidir.

  • Tütün kullanımı- Tütün çiğneme, atardamar duvarlarının kalınlığını artırarak atardamarlarınızı daraltmaktan sorumlu olduğu için en tehlikeli risk faktörüdür.

  • Aşırı tuz alımı - Artan tuz alımı, kalpteki yükü artıracak olan sıvıları vücudumuzda tutması nedeniyle yüksek tansiyon için önemli bir risk faktörüdür.

  • Alkol - Çok fazla alkol almak kalp için tehlikelidir. Kadınlar için birden fazla içki, erkekler için 2 içki alınması yüksek tansiyon gelişme riskini arttırır.

  • Stresli yaşam - Hayatınızdaki strese daha fazla maruz kaldığınızda, yüksek tansiyondan daha çok acı çekersiniz

  • İkincil koşullar - Diyabet gibi durumlar, hipertansiyon gelişme riskini artırabilir.

  • Hamilelik - Bazı kadınlarda yüksek tansiyona neden olabilir.



Yüksek Tansiyonun Önlenmesi



Yaşam tarzınızda değişiklikler yaparak yüksek tansiyonun başlamasını önlemek veya geciktirmek mümkündür. İşte kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olan ve buna bağlı olarak yüksek kan basıncını önlemeye yardımcı olabilecek faktörler:




  • Sağlıklı beslenme alışkanlıkları: Abur cuburdan kaçının ve dışarıda yemek yemeyi sınırlayın. Sağlıksız seçeneklerden her zaman sağlıklı seçenekler seçin. Ne yediğinizi ve ne kadar yediğinizi kontrol etmek için gıda paketinin içeriğini okuyun. Bu kiloyu korumaya yardımcı olacaktır.

  • Hafif-Orta derecede düzenli fiziksel egzersizler: Sağlığınızı korumak için 30 dakikalık bir yürüyüş veya 15 dakikalık bir koşu yeterlidir. Bu egzersizleri günlük rutininize alın.

  • Alkol alımını ve sigara içmeyi önleme veya sınırlama: Bu, hipertansiyon gelişimini önlemeye yardımcı olabilir. Sigara içmek ve alkol, yüksek tansiyon için risk faktörleridir, bu nedenle, onları sınırlamaya çalışın ya da mümkünse, tamamen kaçının.



Yüksek Tansiyon Teşhisi



Yüksek tansiyon teşhisi için kan basıncınızın ölçülmesi için doktora gitmeniz gerekir. Tansiyon, tansiyon aleti adı verilen bir alet kullanılarak ölçülür. Bu cihaz, kan basıncını üst kolunuzun etrafına bir manşet katlayarak ve içine hava pompalayarak ölçmek için tasarlanmıştır. Alternatif olarak, elektronik makineler kullanılarak tansiyon ölçümü de yapılabilir.



Manşeti üst kola yerleştirmenin nedeni, brakiyal arter adı verilen bir kan damarına sahip olmasıdır. Brakiyal arterin altında, büyük bir kol sıkıştırma arteridir. Kan basıncı ölçümü sırasında, hava şişirmek kan akışını durduracak ve havanın serbest bırakılması doktorunuzun steteskop kullanarak işitmesini ve civa üzerinde sayısal ölçek içeren kan basıncı değerlerini aramasını sağlayacaktır.



Tansiyon ölçme makinesi otomatik ise, cıva sayısal ölçeğini içermez, ancak doğrudan bir elektronik okuma ekranına sahiptir. Ekran doğrudan kan basıncı değerlerini gösterir.
Kan basıncı sistolik ve diyastolik kan basıncı olarak kaydedilir. Sistolik kan basıncı, kalp atışları sırasında ölçülen basıncı ifade ederken, diyastolik kan basıncı, kalbin dinlenme süresi boyunca ölçülen basıncı ifade eder. Ölçülen kan basıncı, diyastolik basınçla sistolik basınç olarak gösterilir ve birim cıva, yani Hg mm olan milimetredir.



Ölçülen kan basıncı sonuçları şu şekilde yorumlanabilir:




  • Normal kan basıncı - 120/80 mm Hg veya altında

  • Normalden daha yüksek - 120/80 mm Hg üzeri



İlk ziyaretinizde daha fazla kan basıncı alsanız bile, doktorunuz sizi yüksek tansiyon ve tanıya başlamadan önce hasta olarak teşhis etmeden önce tutarlı sonuçlar için daha fazla okuma yapacaktır. Bunun nedeni, ilk ziyaretiniz sırasında kaygı veya korkudan dolayı kan basıncınızın yüksek olması olabilir, bu nedenle birkaç okuma gerekir.



Yüksek tansiyon teşhisi konulursa doktorunuz size, tansiyonun başladığı tedaviye yanıtını izlemek ve tedaviyi buna göre değiştirmek için sık sık ziyaretler isteyecektir.



Yüksek Tansiyon Tedavisi



Yüksek tansiyon tamamen tedavi edilemez ancak daha fazla komplikasyondan kaçınmak için uygun bakım ve anti-hipertansif ilaçlar ile kontrol edilebilir. Yüksek tansiyon tedavisi doktorunuz tarafından alınan tansiyon değerlerine bağlıdır. Herhangi bir tedaviye başlamadan önce ortalama iki veya daha fazla okuma yapılması gerekir.




  • 120/80 mm Hg veya altında normal bir kan basıncınız varsa, doktorunuz, artan kan basıncının gelişmesini önlemek için sağlıklı beslenme ve egzersiz gibi sağlıklı bir yaşam tarzı izlemenizi önerecektir.

  • Sistolik BP'niz (Kan basıncı) 120-129 mm Hg ise, diyastolik BP 80 mm Hg'nin altındaysa, doktorunuz sizi PREHYPERTENSION kategorisine giren yüksek kan basıncı hastası olarak teşhis edecektir. Bu aşamada, ilaç gerektirmeyebilir, ancak günlük rutininize diyet ve egzersiz dahil edilmesi gerekebilir. Doktorunuz her 15 günde bir BP'yi evde elektronik makinelerle veya bir kliniği ziyaret ederek izlemenizi isteyebilir.

  • Sistolik KB'niz 130-139 mm Hg ve diyastolik BP'niz 80 - 89 mm Hg'den az ise, bu, evre 1 hipertansiyonunuz olduğu anlamına gelir. Bu durumda doktorunuz size bir veya daha fazla anti-hipertansif ilaç, diyet değişikliği, egzersiz ve sıkı KB izlemesi önerebilir.

  • Sistolik BP'niz 140 mm Hg veya daha fazla ise ve diyastolik BP 90 mm Hg veya daha fazla ise, bu, evre 2 hipertansiyonunuz veya yüksek kan basıncınız olduğu anlamına gelir. Bu durumda, doktorunuz size birden fazla anti-hipertansif ilaç ve katı diyet modifikasyonu ve egzersiz rutini ile birlikte sıkı KB izlemesi önerecektir.

  • Kalsiyum kanal blokerleri, ACE inhibitörleri, beta blokerleri ve diüretikler gibi ilaçlar antihipertansif ilaçlar olarak kullanılır. Bu ilaçlardan biri veya iki veya daha fazla ilacın kombinasyonu, yüksek tansiyonu kontrol etmek için kullanılır. Tedaviniz için ilacın seçimine, ciddiyetine, kan basıncı ölçümlerine, yaşına ve ilaçların bulunabilirliğine bağlı olarak doktorlar tarafından karar verilir.

  • Anti-hipertansif ilaçlar (düzenli aralıklarla düzenli olarak alındıklarında) yanı sıra, tuz kısıtlaması, stresi önleme ve doktorunuzun önerdiği şekilde günlük rutin egzersizlerin ardından kan basıncınızı etkili bir şekilde kontrol etmenize yardımcı olacaktır. Bu önlemler aynı zamanda yüksek tansiyon nedeniyle daha fazla komplikasyonları önleyecektir.



Sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri




  • Sağlıklı beslenme Kızarmış, abur cubur yemeyi bırakın ve diyetinize yeşil sebzeler, taze meyveler ve kepekli tahıllar ekleyin.

  • Alkol alımının sınırlandırılması Alkol ve tütün alımının sınırlandırılması veya mümkünse tamamen önlenmesi, kan basıncınızın düzenlenmesine yardımcı olabilir.

  • Daha az tuz kullanılması veya konserve yiyeceklerden kaçınmak, çünkü bunlar yüksek sodyum içerir.

  • Formda kalmak Günlük rutininizde yürümek ve koşmak gibi basit egzersizler dahil olmak sizi formda tutabilir ve ayrıca kan basıncınızı kontrol edebilir. Yüzmek, yoğun egzersiz yapmak gibi egzersizleri, ancak doktorunuzun izniyle ve bir uzman gözetiminde kullanabilirsiniz.

  • Stres yönetimi Stres ayrıca yüksek tansiyona önemli bir katkıda bulunabilir. Yoga, meditasyon, derin nefes egzersizleri gibi stresi yöneten etkinlikleri almak stresle başa çıkmada ve kan basıncınızı yönetmede yardımcı olabilir.



YAŞAM TARZI YÖNETİMİ



Yüksek tansiyon teşhisi konulursa yaşam tarzı değişiklikleri çok yardımcı olacaktır. Günlük rutin yaşamınızdaki değişiklikler, yüksek tansiyonu kontrol etmek için önemlidir. Sağlıklı bir yaşam tarzını sağlamak için alınacak sağlıklı önlemler, ilacın dozunun düşmesine ve daha fazla komplikasyondan kaçınmak için kan basıncını kontrol altına alabilir. Bu tür değişiklikler şunları içerir:




  • Kilonuzu izleyin:
    Kan basıncınızı kontrol etmenin en etkili yolu, kilonuzdaki artış kan basıncında bir artışa neden olacağıdır. Obezite, kan basıncının artması için risk faktörü olabilir. Boyunuza ve yaşınıza göre uygun kiloya ulaşmayı hedeflemelisiniz. İdeal vücut kitle indeksi 18 ila 24,5 kg / m2 arasında olmalıdır.

  • Düzenli egzersiz Yapmak Birçok sağlık probleminden kaçınmak için günlük rutininize egzersiz eklemek önemlidir. Haftada en az 5 gün 30 dakikalık yürüme gibi aktiviteler, kan basıncınızı kontrol etmenize yardımcı olabilir. En önemlisi, en iyi sonuçları elde etmek için düzenli olarak egzersiz yapmalısınız. Günlük aktivitelerinize dahil edebileceğiniz diğer egzersizler yüzmek, dans etmek, koşmak, koşmaktır. Egzersizlere başlamadan önce doktorunuza veya fiziksel uygunluk uzmanınıza danışın.

  • DASH Diyetini izleyin Sağlıklı bir diyet, sağlığın anahtarıdır. Sağlıklı bir diyet tam tahıllar, sebzeler, meyveler ve az yağlı süt ürünleri içerir. Ayrıca, doymuş yağ ve iyi kolesterol içeren yiyecekler. Bu diyet aynı zamanda Hipertansiyon (DASH) diyetini durdurmak için Diyet Yaklaşımları olarak da adlandırılır. Uzun süredir izlediğiniz yeme alışkanlıklarını değiştirmek zor olduğundan, sağlıklı ve sağlıklı bir diyet için kendinizi daima motive etmeye devam edin. Mutfakta sağlıksız yiyecekler bulundurmayın;

  • Tuz alımını sınırlayın: Diyet sodyumdaki azalma, kan basıncını kontrol altında tutmak için çok önemlidir. Her zaman yiyecek etiketlerinin içeriğini okuyun. Doktorunuz size diyette tuz kısıtlaması önerebilir. Önceden hazırlanmış bir yemeğin üzerine ilave tuz serpmekten kaçınmak faydalı olacaktır.

  • Limit Alkol: Orta miktarda alındığında alkol kalp için faydalı olabilir, ancak aşırı alındığında zararlı olabilir. Alkolün etkilerini anlama ve ne kadar tüketmeniz gerektiği konusunda doktorunuzla konuşabilirsiniz.

  • Sigarayı bırakmak: Sigaraiçmek kan basıncını arttırır. Sigarayı yavaşça azaltabilir ve daha sonra kalp hastalığı riskini önlemek ve ayrıca genel olarak sağlıklı olmak için sigarayı bırakabilirsiniz.

  • Stresi yönetme: Stresli bir yaşam tarzı, kan basıncında bir artışa neden olabilir. Sakinleşerek stresi azaltmak ve meditasyon öğrenmek, kan basıncınızı kontrol etmenize yardımcı olabilir.

  • Doktorunuzu ziyaret edin: Düzenli ziyaretler ve kontroller tansiyonunuzu izlemenize yardımcı olabilir ve doktorunuz tedavinin etkisini fark edebilir ve gerekirse değişiklik yapabilir. Sağlıklı olsanız bile, düzenli tansiyon kontrolü, asemptomatikseniz, yüksek tansiyon tanısı koymanıza yardımcı olabilir.

  • Destek isteyin: Sağlıklı bir yaşam sürmek için, aile ve arkadaşlar desteği stresinizi azaltmaya yardımcı olduklarından önemlidir.



Yüksek Yüksek Tansiyon Komplikasyonları



İyileşme Süreci



Yüksek tansiyonun iyileşme süreci altta yatan nedene ve hastanın yaşına bağlıdır. Esansiyel hipertansiyon durumunda iyileşme süreci kötü olabilir ve iyi kontrol edilmezse yüksek tansiyon daha fazla komplikasyona neden olabilir. Sekonder hipertansiyon durumunda, neden tedavi edilirse prognoz kademeli olarak iyileşir ve kan basıncı kontrol altına alınır. Yaş arttıkça kan basıncı da artar ve kalp hastalığı ve böbrek yetmezliği gibi komplikasyonlar da artar. Kan basıncında hafif bir azalma ciddi sakatlıkları ve komplikasyonları önleyebilir. Bu nedenle, Yüksek tansiyonunuzu izlemeniz ve her zaman kontrol altında tutmak için doktorunuzun talimatlarını izlemeniz gerekir.
Komplikasyonlar



Yüksek tansiyon ilaç ve yaşam tarzı modifikasyonları ile iyi kontrol edilmezse, aşağıdakiler gibi ciddi komplikasyonlara yol açabilir:




  • İnme: Yüksek bir tansiyon nedeniyle bir inmede beyin hücrelerinin ani ölümüne neden olan kan akışını bloke eden kan damarlarının tıkanması veya daralması vardır. Felce veya konuşma kaybına neden olabilir.

  • Koroner kalp hastalıkları: Kan basıncındaki artış nedeniyle, koroner kalp hastalıklarında, atardamarlarda hasar ve atardamarların daralmasına neden olan trombositlerin birikmesi vardır. Sonuç olarak, kalbe giden kan akışı azalır.

  • Kalp krizi: Kalbegiden kan akışındaki ani düşüş, miyokard enfarktüsü olarak da bilinen kalp krizine yol açabilir.

  • Kronik böbrek yetmezliği: Uzun süreli yüksek tansiyon böbreklerinize zarar verebilir.

  • Ölüm: Eğer kan basıncı çok yükselirse ve yoğun bakımın hemen sağlanmadığı ciddi komplikasyonlara yol açarsa, potansiyel olarak ölüme neden olabilir.

Kaynak Kadinpost.com https://www.kadinpost.net/yuksek-kan-basinci-nedir-yuksek-tansiyon-belirtileri/

COMMENTS

Ad

Alternatif Tıp,1,Anne sütü,3,Beslenme Diyet,15,Cilt Bakımı,15,Çocuk Sağlığı,12,Gebelik,21,Güzellik Bakım,35,Hafta Hafta Gebelik,8,İlişkiler,18,Kadın Sağlığı,6,Moda,1,sAÇ BAKIMI,1,Saç Bakımı,2,Sağlık,65,Teknoloji,2,Yaşam,3,
ltr
item
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri : Yüksek kan basıncı nedir? Yüksek Tansiyon) Belirtileri
Yüksek kan basıncı nedir? Yüksek Tansiyon) Belirtileri
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri
https://saglikakedemisi.blogspot.com/2019/02/yuksek-kan-basnc-nedir-yuksek-tansiyon.html
https://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/2019/02/yuksek-kan-basnc-nedir-yuksek-tansiyon.html
true
3357305834627925263
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı TÜMÜ Devamını oku Cevap Cevabı iptal et Sil By Anasayfa SAYFALAR GÖNDERİLER TÜMÜ SİZİN İÇİN ÖNERİLEN LABEL ARŞİVE ARAMA TÜM GÖNDERİLER İsteğinizle herhangi bir gönderi bulunamadı Anasafaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pazt Sal Çar Per Cum Cumt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saatler önce Dün $$1$$ günler önce $$1$$ haftalar önce 5 haftadan önce Takipçiler Takip Et THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy