Kadın Ve Erkeklerde Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?

Saçlar insan vücudunun en görünen bölgelerinden birinde bulunması sebebiyle herkes için önem teşkil etmektedir. Günümüzde saç dökülmesi he...



Saçlar insan vücudunun en görünen bölgelerinden birinde bulunması sebebiyle herkes için önem teşkil etmektedir. Günümüzde saç dökülmesi hem çok sık görülmesi hem de estetiksel kaygılar oluşturması sebebiyle önemli bir sorun haline gelmiştir. Sanılanın aksine saç dökülmesi erkeklerde görüldüğü kadar kadınlar ve hatta gençlerde de görülen bir sorundur. Eğer dökülme ciddiye alınmaz ise Alopecia dediğimiz kellik problemine sebep olabilir. Bu sebeple saç dökülmesinin nedenleri iyice araştırılmalı ve ona göre tedavi uygulanmalıdır. Biz de bu yazımızda bu nedenleri inceleyeceğiz.

Erkeklerde Saç Dökülmesinin Nedenleri


Saç dökülmesi geçmişten itibaren erkeklerin en sık karşılaştığı problemlerden biridir. Erkeklerde yaşanan bu problemin belli başlı nedenleri bulunmaktadır. Şimdi bu nedenleri inceleyelim.

Genetik Faktörler
Erkeklerde en çok görülen saç dökülmesi, erkek tipi saç dökülmesidir. Bu dökülme ise çoğunlukla kalıtsal olması sebebiyle meydana gelmektedir. Bu tip saç dökülmeleri şakaklarda ve vertex dediğimiz tepe bölgede görülür. Kalıtsal olan bu sorun anne ve babadan kaynaklanabildiği gibi diğer aile üyelerinden de geçebilmektedir. Genetik sebeplerden kaynaklandığından bu tip dökülmenin engellenmesi ise çok zordur.

Hormonal Faktörler
Erkeklerde meydana gelen dökülmeler bazen erkeklik hormonlarında yaşanan dengesizlikler sebebiyle de gerçekleşebilir. Genellikle bu dökülmeler testosteron hormonunda yaşanan dengesizlik sonucu, testosteron alfa 5 redüktaz olarak bilinen bir enzimle DHT’ye dönüşür, DHT ise zamanla saç köklerine zarar vererek onların güçsüzleşip dökülmesine sebep olur.

Yaş Faktörü
Hormonal ve genetik faktörlerin yanı sıra yaş faktörü de erkeklerde saç dökülmesine sebep olan önemli bir faktördür. Genetik olarak yatkınlığı olmasa dahi, seneler içerisinde DHT hormonunun gösterdiği etkiler sonucunda saçlar güçsüzleşmektedir. Ve bunun sonucunda yaşın ilerlemesiyle birlikte dökülen saçların yerine yeni saçların çıkması zorlaşmaktadır. Erkek tipi saç dökülmesi kadar yoğun bir dökülme söz konusu olmasa da yaş ilerledikçe saç dökülmesi görülmektedir.
Kadınlarda Saç Dökülmesinin Nedenleri


Saç dökülmelerinin erkeklerde daha yoğun olduğu söylense de kadınlarda dönemsel olarak saç dökülmelerinin sebepleri erkeklere oranla çok daha fazladır.Erkeklerde görülen genetik, yaş gibi sebeplerin yanı sıra kadınlar da hamilelik, menopoz vb. sebepler de saç dökülmesine sebep olabilmektedir. Şimdi ise kadınlarda saç dökülmesi nedenlerini inceleyelim.

Yetersiz Beslenme ve Diyetler
Kadınlarda D ve A vitamini eksikliği veya A vitaminin fazla tüketimi saç dökülmesine neden olabilir. Bunun yanı sıra bilinçsizce yapılan diyetler sonucunda, alınan ani kilolar veya yaşanan ani kilo kayıpları da saç dökülmesinin nedenleri arasında gösterilmektedir. Beslenme normale döndüğü takdirde dökülmeler de zaman içerisinde ortadan kalkacaktır.

Hormomal Dengesizlikler
Polikistik Over Sendromu: Sinir sistemi, hipofiz bezi, yumurtalık vb dokularda etkileşimin bozulmasıyla ortaya çıkmakta ve kadınlarda hormon dengesizliğine sebep olmaktadır. Bunun sonucunda ise kadınların yüz ve vücutlarının belli bölgelerinde kıllanma gözükse de saçlarda zayıflama ve dökülmeye sebep olur.

Hamilelik: Kadınlarda hamilelik süreci ve sonrasında hormonlarda önemli farklılıklar görülür. Hamilelik sırasında hormon oranları artış gösterir ve bunun sonucunda saçlarda iyileşme ve gürleşme görülür fakat doğumdan sonra hormon seviyelerinin düşmesiyle birlikte saçlarda dökülmeler başlar. Belli bir süre içerisinde hormonların normal seviyeye dönmesiyle birlikte saçlar normale döner.

Menopoz: Menopoz döneminde de yaşanan hormonal dengesizlikler sebebiyle kadınlarda saç dökülmeleri görülebilir. Özellikle bu dönemde kullanılan ilaçlar da saç dökülmesini arttıran sebepler arasında gösterilebilir.

Çeşitli Hastalıklar
Sedef: Sedef hastalığı saç derisinde görülür ve ilerlerse ciddi saç dökülmeleri görülebilir. Sedef hastalığı önemli bir hastalıktır. Uzun bir tedavi gerektirir ve iyileşme süreci uzundur. Önüne geçmek için erkenden önlem almak önemlidir.

Saçkıran: Saçkıran, bağışıklık sistemimizde meydana gelen aşırı duyarlılık sebebiyle gerçekleşir. Bu duyarlılık sonucunda, insan vücudu bazı dokularına karşı yabancılaşır. Böylece bu dokuların olduğu bölgelerdeki kıllarda dökülmeler başlar. Aşırı stres ve üzüntü sonucu saçkıran oluştuğu düşünülmektedir.

Kıl Kökü İltihabı: Bu hastalık genel olarak bakteriyel enfeksiyonlar sonucunda oluşur. Kıl köklerinin iltihaplanmasıyla birlikte de saç dökülmeleri gözükür. Bulaşıcı bir etkiye sahiptir Aynı zamanda sadece saçta değil vücudun diğer bölgelerinde de görülebilir. Kıl kökü iltihabı kendiliğinden geçebileceği gibi hastalığın sebeplerine göre antibiyotik tedavisi de uygulanabilir.

Görüldüğü üzere kadınlarda ve erkeklerde saç dökülmesinin nedenleri arasında yaş faktörü, sedef vb. hastalıklar gibi ortak sorunların yanı sıra kadınlarda görülebilen farklı hormonal rahatsızlıklar da saç dökülmesinde büyük önem taşımaktadır. Genetik faktörler haricinde eğer erken tedavi uygulanırsa saç dökülmesi kellik sorunuyla karşılaşmadan çözülebilmektedir.

COMMENTS

Ad

Alternatif Tıp,1,Anne sütü,3,Beslenme Diyet,15,Cilt Bakımı,15,Çocuk Sağlığı,12,Gebelik,21,Güzellik Bakım,35,Hafta Hafta Gebelik,8,İlişkiler,18,Kadın Sağlığı,6,Moda,1,sAÇ BAKIMI,1,Saç Bakımı,2,Sağlık,65,Teknoloji,2,Yaşam,3,
ltr
item
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri : Kadın Ve Erkeklerde Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?
Kadın Ve Erkeklerde Saç Dökülmesinin Nedenleri Nelerdir?
https://www.kadinpost.com/images/haberler/2018/02/kadin-ve-erkeklerde-sac-dokulmesinin-nedenleri-nelerdir_6a48e.jpg?v=f26134406212ee02c2934f97503b47d8
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri
https://saglikakedemisi.blogspot.com/2018/09/kadn-ve-erkeklerde-sac-dokulmesinin.html
https://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/2018/09/kadn-ve-erkeklerde-sac-dokulmesinin.html
true
3357305834627925263
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı TÜMÜ Devamını oku Cevap Cevabı iptal et Sil By Anasayfa SAYFALAR GÖNDERİLER TÜMÜ SİZİN İÇİN ÖNERİLEN LABEL ARŞİVE ARAMA TÜM GÖNDERİLER İsteğinizle herhangi bir gönderi bulunamadı Anasafaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pazt Sal Çar Per Cum Cumt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saatler önce Dün $$1$$ günler önce $$1$$ haftalar önce 5 haftadan önce Takipçiler Takip Et THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy