Evlilikte Sağlıklı İletişim Nasıl Kurulur?

Evlilikte Sağlıklı İletişim Toplumun yapısını etkileyen en önemli yapılardan biri olan aile kurumunun sağlıklı olması hem bireyler he...


Evlilikte Sağlıklı İletişim

Toplumun yapısını etkileyen en önemli yapılardan biri olan aile kurumunun sağlıklı olması hem bireyler hem toplum açısından önemlidir.

Aile içerisinde sorunları olan, karşılaşılan problemleri birlikte çözemeyen aile bireyleri sosyal ilişkilerinde, işlerinde, okullarında, evliliklerinde hayatın pek çok alanında sorunlar yaşayabilmektedir.

Ailenin dinlenme, huzur bulma, sevinç ve hüzün gibi çeşitli duyguları paylaşma, güven ve sevgi ihtiyacını karşılama ortamı bulacağı yapı olması gerekir. Aile kurumunun bu beklentileri karşılaması için gerekli olan unsurlardan biri sağlıklı iletişimdir. Ailenin iletişiminde özellikle anne - babanın birbirleriyle iletişimi önemlidir. Büyüdüğü ailenin iletişimi, sorun çözme yöntemleri, eğitim düzeyi, davranışları vb. kişinin evlilik hayatına bakışını ve gelecekte kuracağı aileyi de etkilemektedir.

Evlilikte Sağlıklı İletişim Nasıl Kurulur?

İletişimin olmazsa olmaz şartı dinlemedir. Kişilerin birbirini dinlemeden kendi aklından geçeni, varsayımlarını dinleyerek yanlış algılara göre hareket etmesi ve akıl yürütmelerde bulunması iletişimi engeller. Tartışmalarda kendisi konuşup karşı tarafı dinlemezse bu da iletişimi bozan etmenlerdendir. İki tarafın da konuşup kendini ifade edebilmesi gerekir.

Karşıdakinin algısına ve duygu diline göre iletişim kurulmaya çalışılmalıdır. Kişinin eşi görsel, işitsel ve dokunsal algılardan hangisine uygunsa ona göre iletişim kurmaya itina göstermelidir.
Sen, senin ailen, ben, benim ailem gibi ifadeleri kullanmaktansa biz olabilmek ve eşini benimsediğini, ait olduğunu gösterebilmek önemlidir.

Karşı tarafı suçlayan bir dil kullanmak hem savunmaya geçmesine hem suçlayıcı davranıp hatasını anlayamamasına neden olabilmektedir. Bunun yerine duygularını doğru ifade edebileceği ve sorun olan davranışı tam olarak ifade edebileceği sen dilini kullanarak karşı tarafı kırmadan sorunu çözmeye çalışması gerekir.

Kişi geçmişten getirdiği inançları, deneyimleri, değerleri, kültürü ve bilgileriyle algılar hayatı, bu nedenle gördüğü bir davranışı hata olarak algılayıp üzülürken karşı tarafın bunu hata olarak görmediği ve anlayamadığı durumlar olabilir. O halde kızdığı bir davranışı karşı tarafa aktarmadan içinde tutan kişi sorunu çözmeden karşı tarafın hatasına devam etmesine ve içten içe öfkelenmesine neden olmasına göz yummuş olmaktadır.

Evlilikte rollerin dağılışı ve yardımlaşma da iletişimi etkileyen durumlardır. Sevgi, saygı, affetme, açık olma, küsmeme, tanımaya çalışma, ön yargıdan kaçınma da dikkat edilmesi gereken unsurlardır.

Ortak etkinliklerde bulunmak, birbirinin değer verdiği şeylere saygı duymak, özen göstermek önemlidir.

Hakaret etmek ve bağırmak karşı tarafı inciten, sorunu çözmek yerine yaralar açan bir davranıştır. Bu nedenle kişiye yönelik eleştiri değil, yapılan davranışa özel eleştiri yapılmalıdır. Geçmişten beri yapılan hataları sürekli hatırlatmak, her yaşanan yeni problemde eskilerini de dile getirmek sorunları çözümsüz hale getirmektedir.

Problemleri başkalarına anlatmamalı, araya başkalarını koymak yerine eşiyle aralarında halletmeye çalışmalı, ailelerle yaşanan problemleri eşlerin arasını bozacak şekilde yansıtmamak, suçlayıcı olmadan konuşarak, dinleyerek, çözümcü davranarak anlaşma yolları bulmaya çalışmak gerekir.

Ev dışı etkinlikler yapmak, farklı aktivitelerde bulunmak da eşlerin ilişkilerini güzelleştiren etmenlerdir. Konuşulacak olan bir konuyu ev dışı bir yerde, rahat, huzur veren bir mekanda konuşmak da iletişimin kalitesini arttırmaktadır.

Evlilikte iki tarafın çaba göstermesi çok önemlidir. Susmamalı, açık olunmalı, biriktirmeden doğru soruna odaklanılarak, ön yargısız bir şekilde karşı tarafı dinleyip birlikte çözüm bulunmaya çalışılmalıdır.

COMMENTS

Ad

Alternatif Tıp,1,Anne sütü,3,Beslenme Diyet,15,Cilt Bakımı,15,Çocuk Sağlığı,12,Gebelik,21,Güzellik Bakım,35,Hafta Hafta Gebelik,8,İlişkiler,18,Kadın Sağlığı,6,Moda,1,sAÇ BAKIMI,1,Saç Bakımı,2,Sağlık,65,Teknoloji,2,Yaşam,3,
ltr
item
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri : Evlilikte Sağlıklı İletişim Nasıl Kurulur?
Evlilikte Sağlıklı İletişim Nasıl Kurulur?
https://www.kadinpost.com/images/haberler/2017/11/evlilikte_saglikli_iletisim_nasil_kurulur_h31_c1591.jpg?v=dae9ba7b5218d1a7355b98bf6681fc29
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri
https://saglikakedemisi.blogspot.com/2018/09/evlilikte-saglkl-iletisim-nasl-kurulur.html
https://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/2018/09/evlilikte-saglkl-iletisim-nasl-kurulur.html
true
3357305834627925263
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı TÜMÜ Devamını oku Cevap Cevabı iptal et Sil By Anasayfa SAYFALAR GÖNDERİLER TÜMÜ SİZİN İÇİN ÖNERİLEN LABEL ARŞİVE ARAMA TÜM GÖNDERİLER İsteğinizle herhangi bir gönderi bulunamadı Anasafaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pazt Sal Çar Per Cum Cumt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saatler önce Dün $$1$$ günler önce $$1$$ haftalar önce 5 haftadan önce Takipçiler Takip Et THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy