Vajinal enfeksiyon nedir, nasıl tedavi edilir?

Vajinoz vajinanın bir enfeksiyonudur. Vajinit, vajinadaki vajinosis veya alerji, tahriş edici veya kadın hormonu östrojenindeki azalma gib...



Vajinoz vajinanın bir enfeksiyonudur. Vajinit, vajinadaki vajinosis veya alerji, tahriş edici veya kadın hormonu östrojenindeki azalma gibi diğer faktörlerden kaynaklanabilen bir iltihaplanma maddesidir. Vajinit, çok sık karşılaşılan bir durumdur ve en çok çocuk sahibi kadınları etkilemektedir. Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri tarafından (CDC), 14-49 yaş arasındaki 21 milyonun üzerinde kadını etkilediği bildirildi. Bu durum jenital kaşıntı ve yanma ve bazen anormal bir vajinal akıntıya neden olabilir. Dış genital organ (vulva) da iltihaplandığında, durum vulvovaginit olarak adlandırılabilir. Vajinit / vajinoz için genel halk tarafından kullanılan en yaygın terimler "maya enfeksiyonu" ve "vajinal enfeksiyon" dur.

Vajina normal olarak normal floranın dinamik bir dengesini korur. Vajinanın korunmasına, orta derecede asidik ortamının muhafaza edilmesine ve hastalık yaratan mikroorganizmaların büyümesine engel olan "iyi" mikroorganizmaların bir karışımıdır. Laktobasiller, en sık görülen normal flora bakterisidir. Corynebacteria gibi bazı mikroorganizmalar ve bazı mayalar da bulunabilir.

Günlük az miktarda vajinal akıntı normaldir. Bu genellikle berrak veya sütlüdür ve bir kadının menstrüel döngüsü boyunca tutarlılık ve miktarda değişiklik göstermektedir.

Normal floranın dengesini bozan ve / veya vajina veya vulvanın dokularını tahriş eden herhangi bir şey, potansiyel olarak vajinite neden olabilir.

Vajinit / vajinozun en sık görülen nedenleri (% 90'a kadar) şu nedenlerdendir:
  • Bakteriyel vaginoz, normal laktobasil sayısındaki azalma ve Gardnerella vaginalis ve Mycoplasma hominis gibi diğer bakterilerin artmasıyla vajinal floranın karmaşık bir değişimi sonucunda ortaya çıkmıştır.
  • Kandidiasis olarak da adlandırılan ve bazen diğer Candida türlerinin neden olduğu Candida albicans (maya) enfeksiyonu.
  • Trichomonas vaginalis enfeksiyonu, trichomoniasis veya "Trich" olarak da adlandırılır, cinsel yolla bulaşan bir parazit enfeksiyonudur.
Vajinitin diğer bazı nedenleri şunları içerir:
Kadınsı hijyen ürünlerine alerjik ve tahriş edici reaksiyonlar, intravajinal yoldaki petrol jeli ürünlerinin kullanımı, sıkı astar, nem tutan sentetik kumaşlar, parfümler, deodorantlar, çamaşır yumuşatıcıları, lateks prezervatifleri vb. Kullanımı.

Vaginalarda cildin inceltilmesi ve azaltılmış östrojene bağlı kayganlaştırma kaybı; Buna atrofik vajinit denir ve menopoz sırasında ve sonrasında kadınlarda görülür.

Hormonal dengesizlikler
Nadiren, vajinadaki yabancı bir cisim (bir çocuğun küçük bir tuvalet dokusu parçası veya menstrüel bir kadının unutulan bir tamponu gibi); Bu tahriş edebilir ve bir enfeksiyona neden olabilir.
Bakteriyel vajinoz, bir kadını diğer enfeksiyonlara, özellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklara (STD) daha savunmasız bırakabilir. Vajinit / vajinozaya neden olan trikomonas enfeksiyonu dışındaki cinsel yolla bulaşan hastalıklar şunları içerir:
  • Klamidya
  • HSV (genital Herpes Simpleks Virüs)
  • HPV (İnsan Papilloma virüsü)
  • Bel soğukluğu
  • HIV
Vaginitis ve vajinoz her yaşta ortaya çıkabilir ancak cinsel yönden aktif olan kadınlarda en yaygın olanıdır, ancak birçok nedenden ötürü bekâr olan ve / veya cinsel ilişki yaşamamış olanlarda da birçok nedene dikkat etmeniz önemlidir. Bir kadının aynı anda birden fazla vajinit / vajinoz nedeni olabilir.

Vajinit / vajinoz için risk faktörleri şunları içerir:
  • Antibiyotik kullanımı ("iyi" bakteri kaybına neden olabilir)
  • Hamilelik (vajinanın tahriş olmasına yol açabilecek hormonal değişikliklere neden olur)
  • Sık sulanma (irritasyona ve / veya normal floranın kaybına neden olabilir)
  • Çoklu seks ortakları
  • İntrauterin cihaz (RİA) kullanımı
  • Oral kontraseptifler
  • Az kontrol altındaki diyabet, cilt hastalıkları (dermatit) ve bağışıklık sistemini etkileyen diğer koşullar gibi temel hastalıklar
  • Zayıf hijyen, özellikle tuvaleti kullanırken
  • Sigara içmek
Belirti ve bulgular
Vajinit / vajinozise bağlı belirti ve semptomlar, genel kaşıntı, ağrı, yanma, kızarıklık ve vajinanın şişmesi gibi belirsiz ve spesifik olmayabilir. Sebeplere bağlı olarak, bazı belirgin belirtiler olabilir ve aşağıdakilerden birini veya birkaçını içerebilir:

Bakteriyel enfeksiyon (vajinoz): cinsel ilişkiden sonra özellikle göze çarpan, hoş olmayan bir balık kokusu (vajinadaki pH'ı arttıran aminler olarak adlandırılan kimyasal maddeler nedeniyle) olan ince, gri veya sütlü bir vajinal akıntıdır. Etkilenen kişide kaşıntı ve tahriş olabilir. Önemli semptomlar olmaksızın önemli miktarda kadın, bakteriyel vajinozise neden olabilir.

Mantar enfeksiyonu (kandidiyaz): Kaşıntı, yanma, idrara çıkma, kızarıklık ve şişme ve ağrılı cinsel ilişki ile birlikte sindirim peyniri gibi kalın ve beyaz olabilen vajinal akıntı.

Trikomoniaz-"köpüklü" olabilen ve hoşlanmayan koku, kaşıntı, kızarıklık, ağrılı cinsel ilişki ve ağrılı idrara çıkma gibi sarımtırak-yeşilimsi bir vajinal akıntı. Pelvik bir muayene sırasında vajinanın veya serviksin duvarlarında küçük kırmızı lekeler görülebilir. Bununla birlikte, trikomoniazlı birçok kadının belirgin bir belirtisi yoktur.

Atrofik vajinit - bazı kadınların menopoz içine giren veya menopozda bulunan bu durum, vajinanın duvarlarının inceltilmesi olarak tanımlanır. Etkilenen kadınlar cinsel ilişki sırasında vajinal kuruluk, kaşıntı ve / veya yanma, ağrı ve cinsel ilişkiden sonra az miktarda kanama yaşayabilir.

Nadiren, vajinit / vajinozanın nedenleri serviksin inflamasyonu veya uterusun astarlanması veya pelvik inflamatuar hastalık (PID) gibi komplikasyonlara neden olabilir. Hamile olan bir kadında, vajinoz bazen erken doğum yapabilir ve bazı vakalarda anneden yeni doğan bebeğe bulaşmasına neden olabilir. D vitamini eksikliği olan ve hamile olan kadınlar bakteriyel vajinozdan daha hassastırlar. Bakteriyel vajinozis, gebeliğin ikinci trimesterindeki düşüklerle de ilişkilendirilmiştir.

Önleme ve Tedavi
Vajinoz veya vajiniti önlemek her zaman mümkün değildir, ancak kadınlar olasılığı azaltmak ve rekürrensi azaltmak için adımlar atabilir. Bunlar arasında şunlar olabilir:
  • Duştan ve / veya sık sık hamamlardan kaçının.
  • Kadın hijyen ürünleri, parfümlü sabunlar ve diğer potansiyel kimyasal tahriş edicileri kullanmayın.
  • Nemi sıkıştıracak sıkı kıyafetler ve sentetik giysiler kullanmaktan kaçının.
  • Güvenli seks yapın.
  • İyi hijyen uygulayın (ve çocuklara öğretin).
Bakteriyel vajinozis ve kandidiaz için çeşitli standart topikal intravajinal tedaviler (kremler veya vajina içine yerleştirilen süpozituvarlar) yanı sıra bakteriyel vajinoz, kandidiaz ve trikomoniaz için oral tedaviler bulunmaktadır. Çeşitli zamanlama ve dozlama seçenekleri mevcuttur. Kadınlar verilen talimatları daima takip etmelidir.

Trikomoniasis ve diğer cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar için, tedavi oranını arttırmak ve kadında tekrar enfeksiyonu önlemeye yardımcı olmak için bir kişinin seks partnerinin de tedavisi önerilir. Trikomoniaz genellikle erkeklerde kendini sınırlar, birkaç hafta içinde çözülür.

Komplike olmamış bir maya enfeksiyonu tekrar ortaya çıkarsa ve kadın semptomları tanıyorsa tezgah üstü tedavisi yeterli olabilir. Bununla birlikte, bir kadının semptomları tekrar ederse ya da devam ederse, sağlık uzmanına danışmalıdır.



KadınPOST - Kadınlar Mekanı

COMMENTS

Ad

Alternatif Tıp,1,Anne sütü,3,Beslenme Diyet,15,Cilt Bakımı,15,Çocuk Sağlığı,12,Gebelik,21,Güzellik Bakım,35,Hafta Hafta Gebelik,8,İlişkiler,18,Kadın Sağlığı,6,Moda,1,sAÇ BAKIMI,1,Saç Bakımı,2,Sağlık,65,Teknoloji,2,Yaşam,3,
ltr
item
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri : Vajinal enfeksiyon nedir, nasıl tedavi edilir?
Vajinal enfeksiyon nedir, nasıl tedavi edilir?
https://www.kadinpost.com/images/haberler/2018/01/vajinal-enfeksiyon-nedir-nasil-tedavi-edilir_e4275.jpg?v=d4ec6ee1cbbb9ad816e47517b90cc3db
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri
https://saglikakedemisi.blogspot.com/2018/08/vajinal-enfeksiyon-nedir-nasl-tedavi.html
https://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/2018/08/vajinal-enfeksiyon-nedir-nasl-tedavi.html
true
3357305834627925263
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı TÜMÜ Devamını oku Cevap Cevabı iptal et Sil By Anasayfa SAYFALAR GÖNDERİLER TÜMÜ SİZİN İÇİN ÖNERİLEN LABEL ARŞİVE ARAMA TÜM GÖNDERİLER İsteğinizle herhangi bir gönderi bulunamadı Anasafaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pazt Sal Çar Per Cum Cumt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saatler önce Dün $$1$$ günler önce $$1$$ haftalar önce 5 haftadan önce Takipçiler Takip Et THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy