Otizm Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?

Otizmde Erken Belirtileri ve Belirtileri Tanıma Farklı otizm spektrum bozukluklarını öğrenmek, kendi çocuğunuzu daha iyi anlamanıza, tüm fa...

Otizmde Erken Belirtileri ve Belirtileri Tanıma
Farklı otizm spektrum bozukluklarını öğrenmek, kendi çocuğunuzu daha iyi anlamanıza, tüm farklı otizm terimlerinin ne anlama geldiğini anlamanıza ve çocuğunuza yardımcı olan doktorlar, öğretmenler ve terapistler ile iletişim kurmanızı kolaylaştırmanıza yardımcı olacaktır.



Otizm spektrum bozukluklarını anlama
Otizm tek bir bozukluk değildir, ancak semptomların ortak bir çekirdeği ile yakından ilişkili bozuklukların bir spektrumu. Otizm spektrumundaki her bireyin, sosyal etkileşim, empati, iletişim ve esnek davranışlarla bir dereceye kadar sorunları vardır. Fakat engellilik seviyesi ve semptomların kombinasyonu, kişiden kişiye büyük ölçüde değişir. Aslında, aynı tanıya sahip iki çocuk davranışları ve yetenekleri söz konusu olduğunda çok farklıklar görünebilir.

Otizm spektrumunda bir çocukla ilgilenen bir ebeveynseniz, yüksek işlevli otizm , atipik otizm , otizm spektrum bozukluğu ve yaygın gelişimsel bozukluk gibi birçok farklı terim duyabilirsiniz . Bu terimler kafa karıştırıcı olabilir, sadece çok fazla olduğu için değil, doktorlar, terapistler ve diğer ebeveynler onları farklı şekillerde kullanabildikleri için.

Ancak doktorlar, öğretmenler ve diğer uzmanların otizm spektrum bozukluğu dedikleri ne olursa olsun, çocuğunuzun gerçekten önemli olan benzersiz ihtiyaçlarıdır. Hiçbir teşhis, çocuğunuzun ne gibi zorluklarla karşılaşacağını tam olarak anlatamaz. Çocuğunuzun ihtiyaçlarını ele alan tedaviyi bulmak, sorunu nasıl arayacağınıza odaklanmak yerine, yapabileceğiniz en yararlı şeydir. Çocuğunuzun semptomları için yardım almaya başlamak için teşhise ihtiyacınız yoktur.

Çocuğunuzun az sayıda otizm benzeri belirtileri olduğu için, bunun Otizm Spektrum Bozukluğu olduğu anlamına gelmediğini unutmayın. Otizm Spektrum Bozukluğu, bir kişinin iletişim kurma, ilişki kurma, keşfetme, oynama ve öğrenme becerilerini bozan çoklu belirtilerin varlığına dayanarak teşhis edilir.
Sosyal davranış ve sosyal anlayış
Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar için temel sosyal etkileşim zor olabilir. Semptomlar şunları içerebilir:
  • Olağandışı veya uygunsuz vücut dili, jestler ve yüz ifadeleri (örn. Göz temasını önleme veya söylediklerine uymayan yüz ifadeleri kullanma)
  • Başka insanlara ilgi duymama ya da çıkarları ya da başarıları paylaşmama (örneğin, bir kuşu gösteren bir çizim gösterme)
  • Başkalarına yaklaşma ya da sosyal etkileşim peşinde koşma; müstakil olarak karşımıza çıkıyor; yalnız olmayı tercih ediyor
  • Diğer insanların duygularını, tepkilerini ve sözel olmayan ipuçlarını anlama zorluğu
  • Dokunulmaya karşı direnç
  • Çocuklarla aynı yaşta arkadaşlık yapmakta zorluk veya başarısızlık

Konuşma ve dil
Otizm Spektrum Bozukluğu olan birçok çocuk konuşma ve dil anlama ile mücadele eder. Semptomlar şunları içerebilir:
  • Konuşmayı öğrenmede gecikme (iki yaşından sonra) veya hiç konuşmayan
  • Anormal bir ses tonuyla veya garip bir ritim veya zift ile konuşmak
  • İletişim amaçlı niyet olmaksızın tekrarlanan kelimeleri veya cümleleri tekrarlamak
  • Bir konuşma başlatmaya ya da devam etmeye çalışırken sorun
  • İhtiyaç veya istekleri iletme zorluğu
  • Basit ifadeleri veya soruları anlamıyor
  • Tam olarak söyleneni almak, eksik mizah, ironi ve alaycılık

Kısıtlı davranış ve oyun
Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocuklar genellikle davranışlarında, faaliyetlerinde ve çıkarlarında kısıtlı, katı ve hatta saplantılıdır. Semptomlar şunları içerebilir:
  • Tekrarlayan vücut hareketleri (el çırpma, sallanma, dönme); sürekli hareket etmek
  • Olağandışı cisimlere (lastik bantlar, anahtarlar, ışık anahtarları) takıntılı bağlantı
  • Dar bir ilgi konusu olan, bazen sayıları veya sembolleri içeren haritalar (haritalar, plakalar, spor istatistikleri)
  • Aynılık, düzen ve rutinler için güçlü bir ihtiyaç (örn. Oyuncak çizme, katı bir program izler). Rutin veya çevrelerinde değişiklik yaparak sinirlenir.
  • Rahatsızlık, anormal duruş veya garip hareket yolları
  • Nesnelerin, hareketli parçaların veya oyuncak parçalarının eğrilmesiyle büyülendi (örneğin, tüm araba ile oynamak yerine tekerleklerin yarış arabası üzerinde dönmesi)
  • Duyusal girdiye hiper veya hipo-reaktif (örneğin, belirli seslere veya dokulara kötü tepki verir, sıcaklığa veya ağrılığa ilgisiz gibi gelir)

Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocuklar nasıl oynar
Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocuklar, diğer çocuklardan daha az kendiliğinden olma eğilimindedir. Gözlerini yakalayan şeylere işaret eden tipik, meraklı küçük bir çocuktan farklı olarak, ASD'li çocuklar genellikle etraflarında olup bitenlerden habersiz görünürler. Fonksiyonel oyunla veya oyuncak aletler veya pişirme seti gibi temel kullanım amaçlarına sahip oyuncaklarla sorun yaşayabilirler. Başkalarını taklit etmeyi, işbirliği yapmayı veya oyuncaklarını yaratıcı şekillerde kullanmazlar.

Otizm Spektrum Bozukluğunun İlişkili Belirtileri ve Semptomları
Otizmin resmi tanı kriterlerinin bir parçası olmasa da, otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar genellikle aşağıdaki sorunlardan bir veya daha fazlasından muzdariptir:

Duyusal problemler - Otizm spektrum bozukluğu olan pek çok çocuk ya uyanık ya da duyusal uyaranlara aşırı tepki gösterir. Zaman zaman, kendileriyle konuşan insanları bile görmezden gelme noktasına kadar görmezden gelebilirler. Bununla birlikte, diğer zamanlarda en yumuşak seslerden bile rahatsız olabilirler. Çınlayan bir telefon gibi ani sesler rahatsız edici olabilir ve kulaklarını kapatarak ve sesleri boğmak için tekrarlayan sesler yaparak yanıt verebilirler. Otizm spektrumundaki çocuklar da dokunma ve dokuya karşı çok hassas olma eğilimindedir. Sırtında bir pat ya da cildine karşı belirli bir kumaşın hissini bozabilirler.

Duygusal zorluklar - Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar, duygularını düzenlerken ya da uygun şekilde ifade etmede zorlanabilirler. Örneğin, çocuğunuz belli bir nedenden ötürü histerik olarak bağırmaya, ağlamaya ya da gülmeye başlayabilir. Stresli olduğunda, yıkıcı ve hatta saldırgan davranışlar sergileyebilir (bir şeyleri kırıp, başkalarına çarparak ya da kendisine zarar verebilir). Engelli Çocuklar için Ulusal Yaygınlaştırma Merkezi ayrıca, ASD'li çocukların araç veya yükseklik taşımak gibi gerçek tehlikelerden de etkilenmeyebileceğini, ancak doldurulmuş bir hayvan gibi zararsız nesnelerden dehşete düşebileceğini belirtmektedir.

Eşit olmayan bilişsel yetenekler - ASD tüm zeka seviyelerinde oluşur. Bununla birlikte, normalden yüksek zekaya sahip çocuklarda bile çoğu zaman eşit olmayan şekilde geliştirilmiş bilişsel becerilere sahiptir. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, sözel beceriler sözel olmayan becerilerden daha zayıf olma eğilimindedir. Ek olarak, Otizm spektrum bozukluğu olan çocuklar, tipik olarak anı belleği veya görsel becerileri içeren görevlerde başarılı olurken, sembolik veya soyut düşünmeyi içeren görevler daha zordur.

Otizm spektrum bozukluğu tanısı almak
ASD teşhisine giden yol zor ve zaman alıcı olabilir. Aslında, resmi tanı konulmadan önce ASD'nin ilk belirtilerinden iki ila üç yıl sonra fark edilir. Bu, büyük ölçüde çocuğun etiketlenmesi veya yanlış teşhisi ile ilgili endişelerden kaynaklanmaktadır. Bununla birlikte, bir ASD teşhisi, doktorun ebeveynlerinin endişelerini ciddiye almaması veya ailenin gelişimsel bozukluklarda uzman sağlık profesyonellerine sevk edilmemesi halinde gecikebilir.

Çocuğunuzun ASD'si olduğundan endişe ediyorsanız, klinik teşhis almak önemlidir. Ancak, çocuğunuzu tedavi altına almak için bu teşhisi beklemeyin. Okul öncesi dönemdeki erken müdahale, çocuğunuzun gelişimsel gecikmelerinin üstesinden gelme şansını artıracaktır. Öyleyse tedavi seçeneklerini gözden geçirin ve hala kesin bir teşhis bekliyorsanız endişelenmemeye çalışın. Çocuğunuzun problemine potansiyel bir etiket koymak, semptomları tedavi etmekten çok daha az önemlidir.
Çocuğunuzun otistik spektrum bozukluğu veya başka bir gelişimsel durumu olup olmadığını belirlemek için, klinisyenler çocuğunuzun diğer kişilerle etkileşimde bulunma, iletişim kurma ve davranma şeklini dikkatle inceler. Tanı, ortaya çıkan davranış kalıplarına dayanır.

Çocuğunuzun otizm spektrum bozukluğu olması ve gelişimsel taramanın riski olduğunu düşünüyorsanız, aile hekiminizin veya çocuk doktorunuzun kapsamlı bir değerlendirme için derhal bir otizm uzmanına veya uzman ekibine başvurmasını isteyin. Otizm spektrum bozukluğunun tanısı karmaşık olduğundan, bu son derece uzmanlaşmış alanda eğitim ve deneyime sahip uzmanlarla tanışmanız çok önemlidir.
Çocuğunuzu teşhis etmekle ilgilenen uzman ekibi şunları içerebilir:
  1. Çocuk psikologları
  2. Çocuk psikiyatristleri
  3. Konuşma patologları
  4. Gelişim pediatristleri
  5. Pediatrik nörologlar
  6. İşitme
  7. Fiziksel terapistler
  8. Özel eğitim öğretmenleri
Otizm Spektrum Bozukluğunun Tanısı kısa bir süreç değildir. Bunu kesin olarak teşhis edebilecek tek bir tıbbi test yoktur; bunun yerine, çocuğunuzun problemini doğru bir şekilde saptamak için çoklu değerlendirme ve testler gerekebilir.

Çocuğunuzun semptomlarına ve şiddetine bağlı olarak, tanısal değerlendirme konuşma, zeka, sosyal, duyusal işleme ve motor beceri testini de içerebilir. Bu testler sadece otizm teşhisinde değil, aynı zamanda çocuğunuzun ne tür bir tedaviye ihtiyaç duyduğunun belirlenmesinde de yardımcı olabilir:

Konuşma ve dil değerlendirme - Bir konuşma patolog otizm belirtilerini çocuğunuzun konuşma ve iletişim yeteneklerini değerlendirmek, hem de belirli bir dil engelli veya bozuklukların herhangi göstergeler arayan olacaktır.

Bilişsel test - Çocuğunuza standart bir zeka testi veya gayri resmi bir bilişsel değerlendirme yapılabilir.

Uyarlamalı işleyiş değerlendirmesi - Çocuğunuz, gerçek yaşam koşullarında işlev görme, problem çözme ve uyum sağlama yeteneği açısından değerlendirilebilir. Bu, sosyal, sözel olmayan ve sözel becerileri test etmenin yanı sıra kendini giyinme ve besleme gibi günlük görevleri yerine getirme yeteneğini de içerebilir.

Duyusal motor değerlendirme - Duyusal entegrasyon disfonksiyonu sıklıkla otizmle birlikte ortaya çıktığı ve hatta bununla karıştırılabildiği için, bir fizyoterapist veya mesleki terapist çocuğunuzun ince motor ve duyusal işlem becerilerini değerlendirebilir.


KadınPOST - Kadınlar Mekanı

COMMENTS

Ad

Alternatif Tıp,1,Anne sütü,3,Beslenme Diyet,15,Cilt Bakımı,15,Çocuk Sağlığı,12,Gebelik,21,Güzellik Bakım,35,Hafta Hafta Gebelik,8,İlişkiler,18,Kadın Sağlığı,6,Moda,1,sAÇ BAKIMI,1,Saç Bakımı,2,Sağlık,65,Teknoloji,2,Yaşam,3,
ltr
item
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri : Otizm Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?
Otizm Nedir? Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?
https://www.kadinpost.com/images/haberler/2018/03/otizm_nedir_belirtileri_nelerdir_nasil_tedavi_edilir_h266_be17a.jpg?v=99956e92d16c0a447cf3dc3e6069a574
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri
https://saglikakedemisi.blogspot.com/2018/08/otizm-nedir-belirtileri-nelerdir-nasl.html
https://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/2018/08/otizm-nedir-belirtileri-nelerdir-nasl.html
true
3357305834627925263
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı TÜMÜ Devamını oku Cevap Cevabı iptal et Sil By Anasayfa SAYFALAR GÖNDERİLER TÜMÜ SİZİN İÇİN ÖNERİLEN LABEL ARŞİVE ARAMA TÜM GÖNDERİLER İsteğinizle herhangi bir gönderi bulunamadı Anasafaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pazt Sal Çar Per Cum Cumt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saatler önce Dün $$1$$ günler önce $$1$$ haftalar önce 5 haftadan önce Takipçiler Takip Et THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy