Anne Sütünde Hangi Hormonlar Vardır ve Neden Önemlidir?

Bebeğinizi emzirmeye devam edip etmeyeceğinizi düşündüğünüzde , bebek maması ve anne sütü ile ilgili tüm bilgileri edinmenize yardımcı ...


Bebeğinizi emzirmeye devam edip etmeyeceğinizi düşündüğünüzde , bebek maması ve anne sütü ile ilgili tüm bilgileri edinmenize yardımcı olur.

Anne sütündeki hormonların birçoğu henüz yeni tanımlanmıştır ve bilim adamarı, hangi diğer hormon ve bileşenleri bulabildiğini belirlemeye devam ettikçe araştırmalar devam etmektedir. Bu noktada bu hormonlar hakkında yeterli bilgi yoktur. Yeni doğanlar ve çocuklar için neden önemli oldukları açık değil. Bu nedenle, gerekli tüm bilgilere sahip olmadan, bebek sütündeki anne sütünün hormon bileşimini yeniden oluşturmak mümkün değildir.

Bebek maması, elbette, anne sütüne güvenli bir alternatiftir, ancak anne sütü gibi tam bir beslenme kaynağı değildir. Bebek mamasında, besinler, antikorlar , enzimler ve hatta hormonların bileşiminde bir şey mutlaka eksik olacaktır .

Hormonlar Nedir?
Hormonlar, vücudunuza ait farklı bölgelerden kanınıza verilen kimyasallardır. Vücudunuzun neye ihtiyacı olduğunu ve ne yapmaları gerektiğini onlara anlatmak için organlarınıza ve dokularınıza mesajlar taşırlar. Hormonlar kanınızda, idrarda, tükürükte ve anne sütünde bulunabilir. Hormonların birçok işi var. Üreme, büyüme ve gelişme, metabolizma, kan basıncı ve diğer önemli vücut fonksiyonlarını kontrol ederler.

Anne Sütündeki Hormonlar
Anne sütü vücudunuza giren birçok hormon içerir. Bazı hormonlar basit bir yapıya sahip olduğundan daha küçüktürler, böylece anne sütüne daha kolay hareket edebilirler. Diğer hormonlar daha büyüktür ve anne sütüne iyi geçemez veya hiç geçemez.
Anne sütündeki farklı hormonların seviyeleri aynı kalmaz. Zaman geçtikçe, anne sütünüz daha fazla hormona ve daha azına sahip olacaktır.

İşte anne sütünde bulunan hormonlardan bazıları.

Prolaktin hormonu
Prolaktin anne sütü üretiminden sorumlu olan hormondur. İlk anne sütü olan kolostrum yüksek miktarda prolaktin içerir. Ancak, emzirmenin ilk birkaç gününden sonra prolaktin miktarı hızla düşer. Bundan sonra, anne sütündeki prolaktin seviyeleri, kandaki prolaktin seviyeleriyle aynıdır.

Tiroid Hormonları: TSH, T3 ve T4
Tiroid hormonları tiroid bezi tarafından yapılır. Birçok önemli işlevi yerine getirirler ve vücuttaki hemen her sistemi etkilerler. Tiroid hormonlarının en önemli işlevi, vücudun yiyecekleri nasıl parçalayıp kontrol ettiğini ve enerjiye çevirdiğini kontrol etmektir. Bu sürece metabolizma denir. Ancak, tiroid hormonları ayrıca solunum, kalp hızı, sindirim ve vücut ısısını düzenler. Ve büyüme ve gelişmede hayati bir rol oynarlar .

Kolostrumda tiroksin (T4) seviyeleri düşük başlar, ancak emzirmenin ilk haftasında yükselirler. Tiroksin yeni doğanın bağırsaklarına yardımcı olabilir ve gelişebilir. Yaşamın ilk aylarında, emzirilen bebeklerin, bebek maması ile beslenen bebeklere kıyasla çok daha yüksek tiroksin seviyeleri vardır.
Anne sütünde küçük miktarlarda triiyodotironin (T3) ve tiroid uyarıcı hormon (TSH) de tanımlanmıştır. Anne sütündeki tiroid hormonlarının, anne sütü ile beslenen yenidoğanın hipotiroidizmden korunmasına yardımcı olduğuna inanılmaktadır . Ancak, bu teoriyi doğrulamak için yeterli kanıt yoktur.

Epidermal Büyüme Faktörü (EGF)
Epidermal büyüme faktörü, hücre büyümesini uyaran önemli bir büyüme faktörüdür. Birçok işlevi vardır, ancak özellikle yeni doğanların gastrointestinal (GI) veya sindirim sistemi gelişimi ve olgunlaşması için önemlidir. EGF, kan, tükürük, amniyotik sıvı ve anne sütünde bulunabilir.
Doğumdan hemen sonra, kolostrum yüksek miktarda epidermal büyüme faktörü içerir. Seviyeler daha sonra hızla düşer. Ancak, bir kadın 23-27 hafta arasında çok erken bir erken doğum varsa, doğumdan sonraki ilk ay boyunca anne sütünde çok daha yüksek EGF seviyelerine sahip olacaktır. Erken doğumlarda anne sütünün daha fazla EGF'ye sahip olması önemlidir çünkü bu aşamada doğan bebeklerin nekrotizan enterokolit (NEC) gibi GI problemleri geliştirme şansı daha yüksektir . Yüksek EGF seviyeleri bu tip ciddi bağırsak sorununu önlemeye yardımcı olabilir.

Beta-Endorfin Hormonu
Endorfin hormonları vücudun doğal ağrı kesici maddeleridir. Anne sütünde bulunan beta-endorfinlerin, yeni doğanların doğum stresi ile başa çıkmasına ve rahmin dışındaki yaşama uyum sağlamasına yardımcı olduğuna inanılmaktadır. Normal vajinal doğum, erken doğan bebek ve doğum sırasında epidural almayan kadınların anne sütünde daha yüksek beta-endorfin seviyeleri vardır.

Relaxin Hormonu
Relaxin dişi üremesinde büyük rol oynayan bir hormondur. Relaxin, isminden de tahmin edebileceğiniz gibi, kasları, eklemleri ve tendonları gevşetir veya gevşetir. Doğum sırasında, vücutta rahatlamae doğum için hazırlamak için pelvis gevşetmek için çalışır. Ayrıca memelerin süt yapıcı dokusunun büyümesi üzerinde de bir etkisi olabilir.
Erken anne sütünün içinde rahatlama mevcut olup, doğumdan haftalar sonra anne sütünün içinde görülmeye devam etmektedir. Anne sütünde relaksinin önemi hala bilinmemektedir, ancak işlevi yenidoğanın mide ve bağırsakları ile ilişkili olabilir. Bilim adamları bu gevşemenin tamamını anlayamadıklarından, bu hormon hakkında araştırmalar devam ediyor.

Eritropoietin (EPO)
Vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin üretimi eritropoez olarak adlandırılır. Eritropoietin, böbrekler tarafından yapılan bir hormondur ve vücuda daha fazla kırmızı kan hücresi yapmasını söyler. Bu hormon anne sütüne geçer ve yenidoğanda kırmızı kan hücrelerinin üretimini uyarmaya yardımcı olabilir.

Kortizol Hormonu
Kortizol hormonu genellikle stres hormonu olarak adlandırılır. İnsan vücudunda birçok işlevi olan bir steroid hormonu. Kolostrumda kortizol yüksektir, ancak emzirme devam ettikçe seviyeler hızla düşer ve daha düşük seviyelerde kalır. Mutlu ve emziren bir anne sütü deneyimi olan kadınların anne sütünde daha az kortizol olduğu gösterilmiştir.
Anne sütündeki kortizol miktarı, Sekretuar İmmünoglobulin A'nın (sIgA) miktarını etkileyebilir. IgA, bir bebeği hastalıktan ve hastalıktan koruyan önemli bir antikordur. Daha yüksek kortizol seviyeleri, daha düşük sIgA seviyeleri ile ilişkilidir. Dolayısıyla, yüksek stres ve kortizol düzeylerinin anne sütünün sağlıklı bağışıklık koruma özelliklerini etkileyebileceği görülmektedir.
Bilim toplumu, anne sütündeki kortizolün gerçekte ne olduğundan emin değildir, ancak bunun olabileceğine inanır:
  • Bebekler sindirim sisteminde sıvıların ve tuzların hareketini kontrol etmelerine yardımcı olur
  • Bebeğin pankreasının büyümesinde rol oynar
  • Kronik stresle bebek ilişkisine yardım etmede rol oynayın
Leptin Hormonu
Hormon leptin, vücudun yağ dokusu tarafından yapılır. İştahı, ağırlığı ve vücudun ne kadar enerji kullandığını kontrol eder. Anne sütündeki leptin, bir bebeğin ağırlığını kontrol etmeye yardımcı olabilir. Çalışmalar, anne sütü daha fazla leptin içerdiğinde bebeklerin vücut kitle indeksinin (VKİ) daha düşük olduğunu göstermektedir. Yani, leptin emzirilen bebeklerde obeziteyi önlemeye yardımcı olabilir .

Anne Sütünde Bulunan Diğer Hormonlar
İnsan anne sütünde tanımlanan diğer hormonlar arasında gonadotropin salgılatıcı hormon (GnRH) , insülin, progesteron, östrojen, androjenler, gastrin, adiponektin, resistin ve grelin bulunur .


COMMENTS

Ad

Alternatif Tıp,1,Anne sütü,3,Beslenme Diyet,15,Cilt Bakımı,15,Çocuk Sağlığı,12,Gebelik,21,Güzellik Bakım,35,Hafta Hafta Gebelik,8,İlişkiler,18,Kadın Sağlığı,6,Moda,1,sAÇ BAKIMI,1,Saç Bakımı,2,Sağlık,65,Teknoloji,2,Yaşam,3,
ltr
item
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri : Anne Sütünde Hangi Hormonlar Vardır ve Neden Önemlidir?
Anne Sütünde Hangi Hormonlar Vardır ve Neden Önemlidir?
https://www.kadinpost.com/images/haberler/2018/08/anne_sutunde_hangi_hormonlar_vardir_ve_neden_onemlidir_h349_3b2d7.jpg?v=5b2739c95df3ab56310f342e7f43ded9
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri
https://saglikakedemisi.blogspot.com/2018/08/anne-sutunde-hangi-hormonlar-vardr-ve.html
https://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/2018/08/anne-sutunde-hangi-hormonlar-vardr-ve.html
true
3357305834627925263
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı TÜMÜ Devamını oku Cevap Cevabı iptal et Sil By Anasayfa SAYFALAR GÖNDERİLER TÜMÜ SİZİN İÇİN ÖNERİLEN LABEL ARŞİVE ARAMA TÜM GÖNDERİLER İsteğinizle herhangi bir gönderi bulunamadı Anasafaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pazt Sal Çar Per Cum Cumt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saatler önce Dün $$1$$ günler önce $$1$$ haftalar önce 5 haftadan önce Takipçiler Takip Et THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy