Baş Dönmesi (Vertigo) Nedir?

Baş Dönmesi (Vertigo): Yaygın kullanılan ismiyle vertigo, aslında bilindiği gibi bir hastalık olmayıp farklı sebeplerle ortaya çıkan bi...



Baş Dönmesi (Vertigo): Yaygın kullanılan ismiyle vertigo, aslında bilindiği gibi bir hastalık olmayıp farklı sebeplerle ortaya çıkan bir patolojidir. Genellikle baş dönmesi, sersemlik hali, gözlerin kararması, denge bozukluğu gibi rahatsızlıklar şeklinde sayılabilir. Baş dönmesişikayetine ek olarak bulantı, kusma, kulak çınlaması, bazen ayağın altından yerin kayması, şeklinde de şikayetler görülmektedir.

İşitme ve denge merkezlerinin bulunduğu iç kulak, içindeki değişik kısımlarda bulunan kulak sıvıları (perilenf ve endolenf) yer almaktadır. Denge ve işitmeyi sağlayan hassas sinir uçları ve sinir hücreleridevamlı şekilde bu kulak içi sıvılarla temas halindedirler. İç kulak içine gelen ses titreşimleri kulak sıvısı içinde iletilerek sinir uçlarını uyarır ve elektrik etkisi oluşturur. Baş hareketleri ile de oluşan iç kulak içindeki sıvı hareketleri de iç kulaktaki sinir uçlarını harekete geçirir. Bu uyarının beyine iletilmesi ile de işitme ve denge işlemleri gerçekleşir.

Dengenin Sağlanması
Üç farklı sistem ve bir merkezden oluşan denge sisteminde beyin, gözlerden, iç kulak denge noktaları, kas, eklem ve tendonlardan devamlı gelen beden hareketleri ile ilgili bilgileri toplayan bir merkez olarak dengenin sağlanmasında görevlidir. Gözler çevre hakkında bilgi iletip bedenin bulunduğu bölgeyi bildirirken kaslar, eklemler ve tendonlardan iletilen sinyaller de başın bedene göre aldığı konumu bildirir.

İç kulak denge sistemi iki ayrı bölümden oluşur; dönme hareketlerini algılayan yarım daire kanalları ve dikey-yatay gibi doğrusal olan hareketleri algılayan vestibül. Bu içi kulak içi sıvısı ile dolu kısımlara labirent denilmektedir. Başın döndürüldüğü yöne göre bu sıvılarda hareket eder ve beyine bu konuda sinyaller göndererek başın o anki konumu hakkında bilgi verirler.

Baş Dönmesi (Vertigo) Nasıl Oluşur?
Labirent dediğimiz alandaki kulak içi denge sistemi sıvılarının içinde başın hareketinin yukarı-aşağı, sağa-sola şeklinde olan hareketlerini algılayan kalsiyum karbonat denge kristalleri vardır. Bu denge kristalleri ve denge sıvıları birbiriyle aynı zamanlarda hareket ederler. Yer çekiminin etkisiyle hareketin değişmesiyle baş hareketlerinin ne şekilde değiştiğinin algılanmasında etkilidirler. Bunlardan birinde oluşan eksiklikte gözler çevrede normalde hareket etmeyen nesneleri ya da zemini sanki hareket ediyormuş gibi göstererek beyine hatalı sinyaller gönderirler. Bu durum da baş dönmesi yani vertigo şikayeti oluşmasına sebep olur.

Baş Dönmesi Çeşitleri
  • İç Kulak Rahatsızlıkları: İç kulak içindeki denge merkezindeki kulak içi denge sıvısındaki basıncın değişmesi, kulak içindeki farklı noktalarda sonlanan sinir uçlarının akut, kronik ve yineleyen, işitme şikayetleri eşliğindeki baş dönmelerine yol açmaktadır.
  • Beyin Rahatsızlıkları: Beynin gelen sinyalleri yorumlama yetisinin bozulması, neticesinde meydana gelen işitme kayıpları ve beraberinde oluşan çınlamaları da meydana getirmektedir. Panik atak, stres, gerginlik gibi hallerde de bu belirtilere rastlanmaktadır.
  • Boyun Rahatsızları: Boyun bölgesine alınan darbeler, zorlamalar vs gibi travmatik durumlar sonucunda boyun sapında meydana gelen kasılmalar, ezilmeler boyundan beyine giden sinyallerin bozulmasına ve denge problemlerinin oluşmasına sebep olmaktadır.
  • Görme Bozuklukları: Gözlerde oluşan göz kusurları nedeniyle gözlerin denge merkezine yanlış sinyaller göndermesiyle baş dönmesi durumu ortaya çıkmaktadır. Beraberinde terleme, bulantı ve kusma gibi görme bozukluğuna dayalı şikayetler de oluşmaktadır.
Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
  • Damar genişletici ilaçlar
  • Steroidler
  • Yatıştırıcı İlaçlar
  • İdrar Söktürücülerdir.

Günümüzde çok yaygın olarak kullanılmaya başlayan kulak içi steroid iğneleri daha etkin sonuçlar elde edilirken steroidlerintüm bedeni olumsuz etkileyen yan etkilerinden de korunmuş olunmaktadır.
Ayrıca LLLT yani düşük enerjili lazer uygulamaları ile de hassas iç kulak işitme ve denge sistemini etkileyen tüm patolojilerin sebep olduğusinir hücresi hasarlarının hasar gören hücrelerin yeniden yapılanmasına ve iyileşmesinin hızlandırılmasınayönelik olan bu yöntemle etkintedavisi de mümkün olmaktadır.



KadınPOST - Kadınlar Mekanı

COMMENTS

Ad

Alternatif Tıp,1,Anne sütü,3,Beslenme Diyet,15,Cilt Bakımı,15,Çocuk Sağlığı,12,Gebelik,21,Güzellik Bakım,35,Hafta Hafta Gebelik,8,İlişkiler,18,Kadın Sağlığı,6,Moda,1,sAÇ BAKIMI,1,Saç Bakımı,2,Sağlık,65,Teknoloji,2,Yaşam,3,
ltr
item
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri : Baş Dönmesi (Vertigo) Nedir?
Baş Dönmesi (Vertigo) Nedir?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjXJn1PCBRCbuERsqBy87hnnrDJFexZpGht0OA6p8a7K1kN0I7Sg-XaSaWuoGpNQrJdj2UvVoLLbpjV_loyEB3Ll1kw1KFlFAiK3SiIw6zbKkWFIiOf6hab4b271fIi6Xka9lmWtJzwzVr2/s1600/bas_donmesi_vertigo_nedir_h294_95661.jpg
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjXJn1PCBRCbuERsqBy87hnnrDJFexZpGht0OA6p8a7K1kN0I7Sg-XaSaWuoGpNQrJdj2UvVoLLbpjV_loyEB3Ll1kw1KFlFAiK3SiIw6zbKkWFIiOf6hab4b271fIi6Xka9lmWtJzwzVr2/s72-c/bas_donmesi_vertigo_nedir_h294_95661.jpg
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri
http://saglikakedemisi.blogspot.com/2018/09/bas-donmesi-vertigo-nedir.html
http://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/2018/09/bas-donmesi-vertigo-nedir.html
true
3357305834627925263
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı TÜMÜ Devamını oku Cevap Cevabı iptal et Sil By Anasayfa SAYFALAR GÖNDERİLER TÜMÜ SİZİN İÇİN ÖNERİLEN LABEL ARŞİVE ARAMA TÜM GÖNDERİLER İsteğinizle herhangi bir gönderi bulunamadı Anasafaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pazt Sal Çar Per Cum Cumt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saatler önce Dün $$1$$ günler önce $$1$$ haftalar önce 5 haftadan önce Takipçiler Takip Et THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy