Suçiçeği ve Kızamık Arasındaki Fark nedir?

Suçiçeği ve kızamık , virüslerin neden olduğu bulaşıcı hastalıklardır. İki farklı virüsün neden olduğu suçiçeği, varicella-zoster virüsün...



Suçiçeği ve kızamık, virüslerin neden olduğu bulaşıcı hastalıklardır. İki farklı virüsün neden olduğu suçiçeği, varicella-zoster virüsünden kaynaklanır. Kızamık virüsü de kızamık virüsüdür.
Her iki hastalık da yaygın çocukluk çağı enfeksiyonlarıydı, ama şimdi aşılama ile önlenebilir. Dünya'da her yıl suçiçeği hastalığından çok daha az sayıda kızamık vakası var.
Suçiçeği ve kızamıklara daha yakından bakalım ve onları farklı kılan şeyleri görelim.

Suçiçeği ve kızamık belirtileri
Suçiçeği belirtileri şunlardır:
Başlangıçta göğsünüzde, yüzünüzde ve sırtınızda ortaya çıkan, ancak vücudunuzun geri kalanına yayılabilen bir döküntü
•    Ateş
•    Baş ağrısı
•    Yorgunluk veya yorgunluk
•    İştah azalması

Kızamıkların yaygın belirtileri şunlardır:
Saç çizginizde veya alında ilk ortaya çıkan ve daha sonra vücudunuzun diğer bölgelerine doğru yayılan bir döküntü
•    Ateş
•    Kuru öksürük
•    Burun akması
•    Boğaz ağrısı
•    Kırmızı, iltihaplı gözler ( konjonktivit )
•    Koplik'in noktaları (ağzınızın ve yanaklarınızın içinde mavi-beyaz merkezler bulunan küçük kırmızı noktalar)


Her iki hastalık da, döküntülerin dökülmesine neden olurken, döküntülerin görünümü iki virüs arasında farklılık gösterir. Bu iki hastalık arasında ayrım yapmak için basit bir yol olabilir.
Suçiçeği döküntüleri kabarık kırmızı yumrular veya papüller ile başlar. Bu şişkinlikler, sıyrılmadan önce nihayetinde kopacak ve sızacak olan kaşıntılı sıvı dolu kabarcıklara veya keseciklere dönüşür.
Kızamık döküntüleri düz kırmızı lekeler şeklinde görünür, ancak yükselen şişlikler bazen olabilir. Eğer çarpmalar görülürse, içinde sıvı yoktur. Kızarıklık döküntüsü lekeleri döküntü yayılırken birlikte çalışmaya başlayabilir.

Suçiçeği ve kızamığa bulaşıcı dönemi
Hem suçiçeği hem de kızamık çok bulaşıcıdır, yani onları başkalarına kolayca dağıtabilirsiniz.


Suçiçeği, hasta bir kişi öksürdüğünde veya hapşırdığında ortaya çıkan solunum damlacıklarının solunması yoluyla yayılır. Aynı zamanda kirlenmiş yüzeylerle temas yoluyla ya da yırtılmış kabarcıklardan gelen sıvı ile de yayılabilir.

Kızarıklık ortaya çıkmadan iki gün öncesine kadar suçiçeği bulaşırsınız. Tüm lekelerin üzerinde ezilene kadar bulaşıcı kalacaksın.

Suçiçeği gibi, kızamık, hasta bir kişi öksürdüğünde veya hapşırırken ve kontamine olmuş bir yüzey veya nesne ile temas ettiğinde havaya yayılabilir.
Kızamık döküntüler ortaya çıkmadan dört gün öncesine kadar bulaşır ve daha sonra dört gün boyunca bulaşır.


Suçiçeği ve kızamık tedavisi
Hem suçiçeği hem de kızamık, viral bir enfeksiyondan kaynaklandığından, tedavi, enfeksiyon temizlenene kadar semptomları hafifletmeye odaklanır.


Suçiçeği döküntüsü çok kaşıntılı olabileceğinden, doktorunuz kaşıntıya yardımcı olmak için bir antihistamin reçete edebilir.

Bazı insanlar dahil olmak üzere suçiçeği enfeksiyonu komplikasyonları için yüksek risk altındadır:
•    Zayıflamış bağışıklık sistemi olan insanlar
•    Steroid ilacı alan insanlar
•    Aşılanmamış bebekler
•    Suçiçeği geçirmemiş veya aşılanmamış yetişkinler

Bu gruplara, asiklovir gibi, enfeksiyonun şiddetini azaltmaya yardımcı olabilecek bir antiviral ilaç reçete edilebilir.

Kızamığa maruz kaldığınızı düşünüyorsanız (ya da hastalığınız yoksa tavuk çiçeği) ve aşı değilseniz, aşı ve muhtemelen immün globülin adı verilen bir protein olarak tedavi sonrası tedavi olarak verilebilir. Kızamık veya su çiçeği ile gelirseniz, hastalık daha hafif olabilir.

Suçiçeği ve kızamık evde kontrol
Aşağıdakileri yaparak her iki enfeksiyonun belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabilirsiniz:
• Dinlen ve bol sıvı içer.
• Ateşi hafifletmek için asetaminofen veya ibuprofen gibi reçetesiz (OTC) bir ilaç kullanın. NOT: Çocuklara asla aspirin vermeyin .
• Öksürük veya boğaz ağrısı varsa, bir nemlendirici kullanın rahatsızlığı hafifletir.
Suçiçeği döküntüsü ile başa çıkmak için aşağıdaki ipuçlarını izleyin:
• Suçiçeği lekelerini çizmeyin - ne kadar kaşınıyorlarsa olsunlar! Bu skarlaşmaya veya enfeksiyona yol açabilir. Çocuğunuz suçiçeği geçiriyorsa, çizilmeyi önlemek için ellerine eldiven koymayı veya tırnaklarını kırpmayı düşünün.
• Soğuk bir banyo yapın veya kaşıntıyı hafifletmek için soğuk kompresler kullanın. Yulaf ezmesi banyosu da faydalı olabilir. Kendinizi sonradan kuru olarak hafifçe kuruyan temiz bir havlu kullanın.
• Gözler ve yüzlerden kaçınarak, herhangi bir kaşıntılı lekeler üzerinde kalamin losyonu.
• Kaşıntıyı hafifletmek için Benadryl gibi bir OTC antihistamin kullanın. Doktorunuz ayrıca bir antihistamin reçete edebilir.
• Ağızda kabarcıklar oluşursa, sıcak, baharatlı veya asidik yiyeceklerden uzak dururken, soğuk ve yumuşak yiyecekler yemeye çalışın.


Suçiçeği ve kızamık aşıları
Suçiçeği ve kızamık aşılama ile önlenebilir.

Bu aşılar, bir çocuğun normal aşılama programının bir parçasıdır. Her iki aşı da iki dozda verilir. İlk doz 12 ila 15 aylıkken, ikinci doz ise 4 ila 6 yaş arasında verilir.
Çocukken her iki hastalık için aşılanmamış olsaydınız, aşı yaptırmayı planlamanız gerekir. Bu sadece sizi enfeksiyondan korumaz, aynı zamanda suçiçeği ve kızamıkların topluluğunuzda dolaşmasını önlemeye yardımcı olur.


Suçiçeği ve kızamık görünümü
Bir suçiçeği enfeksiyonu genellikle 5 ile 10 gün arasında sürer. Suçiçeği tipik olarak hafiftir, ancak risk altındaki gruplarda ciddi komplikasyonlara neden olabilir.
Suçiçeği geçirdikten sonra, onu tekrar elde edemeyeceksin. Bununla birlikte, virüs vücudunuzda uykuda kalır ve daha sonra yaşamda zona olarak yeniden harekete geçebilir.


Kızamık enfeksiyonu iki ila üç haftalık bir zaman dilimi boyunca sürebilir. Kızamık enfeksiyonunun olası komplikasyonları arasında kulak enfeksiyonları, bronşit, zatürree ve ensefalit bulunmaktadır.

Kızamık geçirdikten sonra tekrar alamazsın.


Suçiçeği
Kızamık
kuluçka dönemi
10 ila 21 gün
10 ila 14 gün
bulaşıcı dönem
döküntü gelişene kadar iki güne kadar ve sonra lekeler aşındırana kadar
döküntü gelişmeden dört gün sonra ve dört gün sonra
isilik
evet: sonunda kabarcık oluşturan kaşıntılı kırmızı döküntü
evet: kaşıntılı olmayan düz döküntü
ateş
Evet
Evet
burun akması
yok hayır
Evet
boğaz ağrısı
yok hayır
Evet
öksürük
yok hayır
Evet
conjunctivitus
yok hayır
Evet
ağızda lezyonlar
evet: ağızda kabarcıklar oluşabilir
evet: döküntü ortaya çıkmadan önce Koplik’in lekeleri ağzında bulunabilir.
aşı mevcut mu?
Evet
Evet



COMMENTS

Ad

Alternatif Tıp,1,Anne sütü,3,Beslenme Diyet,15,Cilt Bakımı,15,Çocuk Sağlığı,12,Gebelik,21,Güzellik Bakım,35,Hafta Hafta Gebelik,8,İlişkiler,18,Kadın Sağlığı,6,Moda,1,sAÇ BAKIMI,1,Saç Bakımı,2,Sağlık,65,Teknoloji,2,Yaşam,3,
ltr
item
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri : Suçiçeği ve Kızamık Arasındaki Fark nedir?
Suçiçeği ve Kızamık Arasındaki Fark nedir?
https://www.kadinpost.com/images/haberler/2018/08/sucicegi_ve_kizamik_arasindaki_fark_nedir_h312_fa995.jpg?v=3014322ebed10588774f6406ff436251
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri
http://saglikakedemisi.blogspot.com/2018/08/sucicegi-ve-kzamk-arasndaki-fark-nedir.html
http://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/2018/08/sucicegi-ve-kzamk-arasndaki-fark-nedir.html
true
3357305834627925263
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı TÜMÜ Devamını oku Cevap Cevabı iptal et Sil By Anasayfa SAYFALAR GÖNDERİLER TÜMÜ SİZİN İÇİN ÖNERİLEN LABEL ARŞİVE ARAMA TÜM GÖNDERİLER İsteğinizle herhangi bir gönderi bulunamadı Anasafaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pazt Sal Çar Per Cum Cumt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saatler önce Dün $$1$$ günler önce $$1$$ haftalar önce 5 haftadan önce Takipçiler Takip Et THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy