Yemeğimizi koklamak kilo almanıza neden olabilir mi?

Yemeğimizi koklamak kilo almanıza neden olabilir mi? Yemeğimizi koklamak kilo almanıza neden olabilir mi? Bir araştırmacı ekibi yakın zama...

Yemeğimizi koklamak kilo almanıza neden olabilir mi? Yemeğimizi koklamak kilo almanıza neden olabilir mi?

Bir araştırmacı ekibi yakın zamanda şaşırtıcı bir keşif yaptı: yiyeceklerini koklayamayan fareler kilo almazlar. Yeni bir çalışma, bunun arkasındaki sebeplerin bir kısmını araştırıyor.

Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'deki moleküler ve hücre biyolojisi profesörü Andrew Dillin liderliğindeki araştırmacılar, yüksek bir diyetle beslenmelerine rağmen, bir koku duyusu olmayan farelerin kilo almadığını keşfedince şaşırdılar.

Yeni çalışmanın sonuçları, Hücre Metabolizması dergisinde yayınlandı ve bulgular, olfaktör nöronlar ve kilo alımı arasındaki keşfedilmemiş bir bağlantıya işaret ediyor.

Araştırmanın yazarlarının açıkladığı gibi, koku duyumuzun, çevreden gelen koku girişiyle birlikte, yiyecekleri seçmemizi ve takdir etmemize yardımcı olduğu bilinmektedir. Koku duyusu ve tat alma hissi bir yemekten önce yükselir ve hemen sonra düşüş eğilimindedir.

Ancak, koku duyusunun fizyolojik rolü ve aynı zamanda genel enerji dengesine nasıl katkıda bulunduğu tam olarak anlaşılamamıştır.

Bu konuda daha fazla bilgi edinmek için, Prof. Dillin ve meslektaşları bir fare modelini oluşturdular; burada kemirgenler genetik olarak burun reseptör nöronlarını yok etmek için genetik olarak tasarlanmıştır; bunlar, burun boşluğunu beyne göndermekle sorumlu olan burun boşluğunu hizalayan hücrelerdir.

Ayrıca farelerin "enerji homeostazı" na da bakmışlardır - yani, gıda tüketimi ve enerji harcaması arasındaki denge.

Koklama yapamayan farelerin incelenmesi

Bir koku duyusu olmayan farelerin neden kilo almamaları konusundaki en sezgisel açıklama, onlar kadar yemek yememeleridir. Ancak Prof. Dillin ve meslektaşları, kontrol fareleri ile bir koku duyusu olmaksızın farelerin besin alımını karşılaştırmışlardır, sadece kontrol grubundakiler kadar duygularını değiştirmiş olan fareleri bulmuşlardır.

Ek olarak, ekip besinlerin ne kadar iyi emildiği ve atıldığının potansiyel farklılıklarını açıkladı. Araştırmacılar ayrıca farelerin obez olduktan sonra koku alma duyusunu kaybettikleri etkisini de incelediler.

Örneğin, her ikisi de aynı yüksek yağlı diyetle beslenen iki fare obez olmuş, sadece farelerin bir tanesi koku alma duyusuna sahip olmuştur. Bu farenin ağırlığı yaklaşık üçte bir oranında azalmış ve 33 gram ağırlığa ulaşmıştır. Aksine, koku duyusunu koruyan fare de 49 gram ağırlığını korumuştur.

Dillin ve ekibi, bulgularını ikinci bir fare modelinde kopyalayıp çoğaltamayacaklarını araştırmaya devam etti. Bu modelde, araştırmacılar solunduğunda koku veren nöronları öldüren bir virüs kullanmışlardır.

Araştırmacılar ilacın ilk kez kullandığı korkunun sadece duyusal nöronlardan daha fazla yok olacağını düşündüğünden, bu prosedürün ilk fare modelinde kullanılandan daha hassas olduğu düşünülüyordu.

İkinci fare modeli çok benzer sonuçlar verdi.

Yağ yakma mekanizması aktif

Dillin ve meslektaşları ayrıca, koku tüketiminin enerji harcaması üzerindeki rolünü araştırmaya başladılar. Yani beyaz yağ, kahverengi yağ ve koku alma duyusunun bozulması arasındaki bağlantıya baktılar.

Araştırmacılar "artmış sempatik sinir aktivitesinin bir sonucu olarak artan enerji harcaması ve artan yağ yakma kapasitesini" buldular.

Sempatik sinir sistemi, normal olarak, vücudun, tehlikeli olarak algılanan durumların yanı sıra aşırı sıcaklıklara verdiği yanıtı "dövüş ya da uçuş" yanıtını kontrol etmesine yardımcı olur.

Böyle aşırı durumlarda, vücut adrenalini bırakır. Dillin'in açıkladığı gibi, adrenalinin "kahverengi yağ yakma programı" nı aktifleştirdiği bilinmektedir.

Araştırmacılar, koku duyusunun yokluğunun sempatik sinir sisteminin aktivitesini artırdığını düşünüyorlar; Kemirgenlerin kanında yüksek düzeyde adrenalin buldular.

Koku duyusu olmayan farelerin, kahverengi yağlarını daha hızlı yaktıkları ve beyaz yağın kahverengiye dönüştüğü bulunmuştur. Dillin'in dediği gibi, "Koklama hissi olmayan fareler yağ yakmak için bir program açmıştı."

Beyaz yağ ve kahverengi yağ, farklı işlevleri yerine getirir: beyaz yağlar enerji harcar, kahverengi yağ ise bunu harcar. Önceki çalışmalarda, kahverengi içine beyaz yağ dönüm olmuştur ilişkili bir alt vücut kitle indeksi (ile BMI ) ve mücadelede iyi bir strateji olarak önerilmiştir obezite .

Peki yeni bulgular bizim için ne anlama geliyor? Araştırmacılar, sonuçlarının insan denemelerinde tekrarlanabilmesi durumunda, yeme bozukluğu olan kişiler için yeni tedavilerin kartlarda olabileceğini söylüyorlar.

"Yeme bozukluğu olan insanlar bazen ne kadar yiyecek yediklerini kontrol etmekte zorlanıyorlar ve çok fazla istekleri var," diyor yazar eş-yazar Céline Riera, Los Angeles, CA'daki Cedars-Sinai Tıp Merkezi.

"Olumlu nöronların gıda memnuniyetini kontrol etmek için çok önemli olduğunu düşünüyoruz ve eğer bu yolu modüle etmenin bir yolu varsa, bu insanlardaki istekleri engelleyebilir ve onların gıda alımını yönetmelerine yardımcı olabiliriz."

Daha sonra, araştırmacılar, olfaktör nöronlar ve sempatik sinir sistemi arasındaki bağlantıdan hangi sinir yolunun sorumlu olduğunu incelemeyi planlamaktadır.

https://www.kadinpost.net/yemegimizi-koklamak-kilo-almaniza-neden-olabilir-mi/

COMMENTS

Ad

Alternatif Tıp,1,Anne sütü,3,Beslenme Diyet,15,Cilt Bakımı,15,Çocuk Sağlığı,12,Gebelik,21,Güzellik Bakım,35,Hafta Hafta Gebelik,8,İlişkiler,18,Kadın Sağlığı,6,Moda,1,sAÇ BAKIMI,1,Saç Bakımı,2,Sağlık,65,Teknoloji,2,Yaşam,3,
ltr
item
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri : Yemeğimizi koklamak kilo almanıza neden olabilir mi?
Yemeğimizi koklamak kilo almanıza neden olabilir mi?
https://www.kadinpost.net/wp-content/uploads/2018/09/yemegimizi_koklamak_kilo_almaniza_neden_olabilir_mi_h316_91b6f.jpg
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri
https://saglikakedemisi.blogspot.com/2019/02/yemegimizi-koklamak-kilo-almanza-neden.html
https://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/2019/02/yemegimizi-koklamak-kilo-almanza-neden.html
true
3357305834627925263
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı TÜMÜ Devamını oku Cevap Cevabı iptal et Sil By Anasayfa SAYFALAR GÖNDERİLER TÜMÜ SİZİN İÇİN ÖNERİLEN LABEL ARŞİVE ARAMA TÜM GÖNDERİLER İsteğinizle herhangi bir gönderi bulunamadı Anasafaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pazt Sal Çar Per Cum Cumt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saatler önce Dün $$1$$ günler önce $$1$$ haftalar önce 5 haftadan önce Takipçiler Takip Et THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy