Çocukluk Çağı Obezitesi, Nedenleri ve Önlemenin Yolları

Çocukluk Çağı Obezitesi, Nedenleri ve Önlemenin Yolları Çocukluk Çağı Obezitesi, Nedenleri ve Önlemenin Yolları Çocukluk çağı obezitesi ço...

Çocukluk Çağı Obezitesi, Nedenleri ve Önlemenin Yolları Çocukluk Çağı Obezitesi, Nedenleri ve Önlemenin Yolları

Çocukluk çağı obezitesi çocuklarda ciddi bir sağlık sorunudur. Boylarına ve yaşlarına göre normal seviyeden daha ağır olan çocukların obez olduğu kabul edilir. Çocukluk çağı obezitesi erken yaşta birçok ciddi sağlık sorununu tetikleyebilir. Daha sonraki yaşamda kalp-damar hastalıkları ve diyabet gibi kronik hastalıkların ortaya çıkma riskini artırabilir. Çocuklarda obezite yalnızca fiziksel sağlığı etkilemez, aynı zamanda zihinsel sağlığı da etkiler. Çocukluk çağı obezitesi erken yaşta stres, depresyon ve düşük özgüvene neden olabilir. Ayrıca çocuklarda kan basıncı ve kolesterol seviyesini artırabilir.



Ayrıca okuyunuz: Obeziteye Sebep Olan Faktörler



Çocuklukta Obezitenin Nedeni Nedir?



Çocuklukta obeziteye yol açabilecek bazı faktörler vardır. En yaygın nedenlerden bazıları şunlardır:



Genetik



Ebeveynleri obez veya fazla kilolu olan çocuklar, çocuklukta obeziteye daha yatkındır. Genetik, çocuklarda en sık görülen obezite nedenidir. Ebeveynler obez ise o zaman kesinlikle yüksek kalorili yiyeceklerin bulunma şansı vardır ve fiziksel aktiviteler teşvik edilmeyebilir.



Diyet



Kötü bir diyet obeziteyi çok hızlı bir şekilde tetikleyebilir. Yüksek kalorili yiyeceklerin düzenli olarak tüketilmesi veya aşırı şeker veya sağlıksız yağların alımı başlıca tetikleyicilerdir. Şekerli içecekler, hızlı yiyecekler, şekerler ve hatta yapay meyve suyu suçlulardan bazılarıdır.



Fiziksel aktivite eksikliği



Egzersiz yapmayan veya oyun oynamayan çocukların erken yaşta kilo alma olasılığı daha yüksektir. Yeterince kalori yakmamak ve televizyon izlemek ya da uzun saatler boyunca uyumak gibi aktivitelere çok fazla zaman harcamak problemin ana katkıları olabilir.



Psikolojik faktörler



Yetersiz beslenme ve fiziksel aktivite eksikliğinin yanı sıra, psikolojik faktörler çocuklarda ve ergenlerde obeziteye neden olabilir. Stres, can sıkıntısı ve depresyon, çocuklar arasında fazladan kalori tüketilmesine neden olabilir.



Çocuklukta obezite ile ilişkili sağlık riskleri



Çocukluk çağı obezitesi çeşitli hastalıkları tetikleyebilir. Ciddi sağlık sorunlarına yakalanma riski, obez olan çocuklarda obez olmayanlardan daha fazladır. Hem fiziksel hem de duygusal komplikasyonlara yol açabilir. Obezitenin tetiklediği sağlık risklerinden bazıları şunlardır:



  • Şeker hastalığı

  • Astım

  • Kalp hastalıkları

  • Eklem ağrısı

  • Yüksek kolestorol

  • Uyku bozuklukları

  • Yağlı karaciğer hastalıkları

  • Metabolik sendrom

  • Kendine güvensiz

  • Depresyon

  • Stres

  • Öğrenme problemleri

Çocukluk Çağı Obezitesini Önlemenin Yolları



Çocuğunuzda anormal kilo artışı olduğunu fark ederseniz derhal önlem almanız gerekir. Çocuklarda obeziteyi önlemenin bazı yolları şunları içerebilir:



  • Çocuğunuzun şeker tüketimini sınırlayın

  • Onlara daha fazla meyve ve sebze sunmaya çalışın

  • TV zamanlarını sınırlamaya çalışın

  • Çocuğunuzun bol su içtiğinden emin olun.

  • Aile etkinliklerini daha sık planlayın

  • Çocuklarınızı dışarıda oynamaya teşvik edin

  • Her besleyiciyi diyetlerine dahil ettiğinizden emin olun.

Fazla kilolu olmak, çocuklarınız için olduğu kadar sağlığınız için de iyi değildir. Bu çabaları yaptıktan sonra herhangi bir dönüşümü zor buluyorsanız ve göremiyorsanız, çocuğunuzun diyetini izlemek için çocuk doktorunuza danışmalısınız. Çocuklarınızın, fiziksel aktivitelerini artırabilecekleri gibi aktiviteler için özel sınıflara katılmasını da sağlayabilirsiniz.

Kaynak Kadinpost.com https://www.kadinpost.net/cocukluk-cagi-obezitesi-nedenleri-ve-onlemenin-yollari/

COMMENTS

Ad

Alternatif Tıp,1,Anne sütü,3,Beslenme Diyet,15,Cilt Bakımı,15,Çocuk Sağlığı,12,Gebelik,21,Güzellik Bakım,35,Hafta Hafta Gebelik,8,İlişkiler,18,Kadın Sağlığı,6,Moda,1,sAÇ BAKIMI,1,Saç Bakımı,2,Sağlık,65,Teknoloji,2,Yaşam,3,
ltr
item
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri : Çocukluk Çağı Obezitesi, Nedenleri ve Önlemenin Yolları
Çocukluk Çağı Obezitesi, Nedenleri ve Önlemenin Yolları
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri
https://saglikakedemisi.blogspot.com/2019/01/cocukluk-cag-obezitesi-nedenleri-ve.html
https://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/2019/01/cocukluk-cag-obezitesi-nedenleri-ve.html
true
3357305834627925263
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı TÜMÜ Devamını oku Cevap Cevabı iptal et Sil By Anasayfa SAYFALAR GÖNDERİLER TÜMÜ SİZİN İÇİN ÖNERİLEN LABEL ARŞİVE ARAMA TÜM GÖNDERİLER İsteğinizle herhangi bir gönderi bulunamadı Anasafaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pazt Sal Çar Per Cum Cumt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saatler önce Dün $$1$$ günler önce $$1$$ haftalar önce 5 haftadan önce Takipçiler Takip Et THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy