Vücuttaki Ödem Nasıl Atılır?

Birçok bayanın şikâyet ettiği konulardan birisi de vücutta ödem oluşumudur. Bazı bayanlar sürekli olarak vücutlarında oluşan ödemlerden şi...



Birçok bayanın şikâyet ettiği konulardan birisi de vücutta ödem oluşumudur. Bazı bayanlar sürekli olarak vücutlarında oluşan ödemlerden şikâyet ederlerken bazı bayanlar ödem oluştuğunu farkına dahi varmazlar.

Sabah uyanıldığında şiş bir yüz, el ve ayaklarda oluşan şişmeler, sürekli değişen kilo gibi nedenler vücutta ödem oluşumunun belirtileri arasında yer alır. Peki ödem nedir, ödem nasıl oluşur ve vücuttaki ödem nasıl atılır? Bu konularda sizlere bilgi vermeye çalışalım.

Ödem; kısaca vücutta suyun birikmesi olarak tanımlanmaktadır. Vücuda alınan su çeşitli nedenlerden dolayı dışarı atılamaz ve vücutta birikmeye başlar. Biriken bu su ise vücudun şişmesine neden olur. Birçok bayan oluşan bu şişliğin kilo alımından kaynaklandığını düşünse de aslında bu şişlik kilo değil sadece vücuttaki suyun dışarı atılmaması ile oluşan ödemdir.

Vücutta ödemin oluşmasına aslında biz tükettiğimiz besinler ile neden oluyoruz diyebiliriz. Aşırı tuzlu gıda tüketimi, yeterli miktarda su içilmemesi aşırı tatlı yiyeceklerin tüketilmesi, uzun süre ayakta kalınması, düzensiz ve yetersiz uyku vücutta ödem oluşmasına neden olmaktadır. Özellikle aşırı tuz içeren turşu, şalgam ve salamura ürünler ödem oluşumunu tetiklemektedir. Bunların yanında fazla karbonhidrat içeren hamur işleri ödem oluşumuna neden olmaktadır. Alkol tüketimi de vücutta ödem oluşumuna neden olabilir.

Vücuttaki Ödemi Atmak İçin Ne Yapılmalıdır?

Vücuttaki ödem konusunda öncelikle bilinmesi gereken en önemli detaylardan birisi; vücutta oluşan bu ödem bir hastalığın habercisi olabilir. Vücudunuzda oluşan ödem geçmiyorsa, tükettiğiniz besinlere dikkat ettiğiniz halde ödem geçmiyorsa o zaman vakit kaybetmeden bir uzmana danışmanız gerekir. Kalp damar rahatsızlıkları, böbrek rahatsızlıkları, karaciğer rahatsızlıkları, tansiyon ve tiroit rahatsızlıkları vücutta ödem oluşumunu hızlandırırlar. Bu nedenle bir uzmana görünerek gerekli kontrolleri yaptırmalı ve ödemin oluşmasına neden olan rahatsızlık belirlenerek buna yönelik tedavi uygulanmalıdır. Sağlık durumunuza uygun olarak belirlenen beslenme listeleri ile vücuttan ödemin atılması sağlanabilir.

Ödemin oluştuğu durumlardan birisi de hamilelik dönemidir. Hamilelik döneminde tüketilen tuzlu krakerler, turşu, peynir, ayran gibi besinler vücutta ödem oluşumunu desteklemektedir. Ama hamilelik döneminde vücutta fazlaca ödemin oluştuğu düşünülüyorsa o zaman doktora danışarak gerekli önlemler alınmalıdır. Bunun dışında hamilelik döneminde su miktarı arttırılarak vücuttaki ödem oluşumu azaltılabilir.

Bunlar dışında vücutta ödem oluşumunu önlemek için yapılabilecekler şunlardır:
· Tuz vücutta ödem oluşumuna neden olan en birinci etkendir. Bu nedenle vücutta ödem oluşumunu engellemek için günlük tuz tüketim miktarı azaltılmalıdır. Yemekler az tuzlu pişirilip, yemeğe tat vermek için baharatlar eklenebilir.

· Ödem oluşumunu önlemek için yapılması gereken en önemli şeylerden birsi beslenme alışkanlıklarınızı değiştirip, vücuttaki fazla suyu atmaya yardımcı olacak besinleri öğünleriniz içerisine eklemektir. Yeşil yapraklı sebzeler, maydanoz, kabak ile muz, kiraz, kayısı, üzüm, elma, portakal gibi meyveleri tüketmeye özen gösterin. Tam tahıllı ürünlerde ödem oluşumunu engeller.
· Fazla şeker tüketimi ödem oluşumunu etkiler. Günlük şeker tüketim miktarı azaltılmalı hatta şeker tüketimi bırakılmalıdır. Vücudun şeker ihtiyacını gidermek için meyvelerden doğal şekerleri alabilirsiniz.

· Asitli içecekler, kafein içeren içecekler, aşırı şekerli içecekler ve alkol tüketimi ödem oluşumuna neden olur. Bu içecekleri tüketmeyi bırakıp daha çok su içmeye özen gösterilmelidir.
· Fazla protein ve süt ürünlerinin fazla tüketimi de ödem oluşumuna neden olur. Ayrıca çikolata ve soya sosu da ödem oluşumunu tetikler.

· Isırgan otu, funda yaprağı, kiraz sapı, karahindiba ve biberiye vücutta ödem oluşumunu önlemeye yardımcı olur. Eğer herhangi bir sağlık sorununuz yok ise bu bitkileri tüketebilirsiniz.
· Öğünler içerisine ekleyeceğiniz kefir ve probiyotik yoğurtta vücudun su tutmasını engellemeye yardımcı olur. Ayrıca sindirim sisteminin de rahatlamasını sağlarlar.

· Ödem oluşmasına neden olan en temel etkenlerden biri de düzensiz ve yetersiz uykudur. Günlük 8 saat uyku insan sağlığı için oldukça önemlidir. Düzenli ve yeterli uyku miktarı ödem oluşumunun önüne geçecektir.

· Hazır gıdaların sıklıkla tüketimi hızlı kilo alımına neden olacaktır. Oluşan bu kilolar damarlar üzerindeki basıncı arttırır. Damarlarda basıncın artması da vücuttaki sıvı dengesini yavaşlatır.  Buda vücutta ödem oluşumunu tetikler. İdeal kiloda kalmak için sağlıklı beslenmeye özen gösterilmeli ve egzersiz yapmak ihmal edilmelidir.

· Hareketsiz yaşamda vücutta ödem oluşmasına neden olmaktadır. Düzenli egzersiz veya günlük yürüyüşler ile vücutta ödem oluşumu engellenerek var olan ödemin atılması mümkündür.

·         Vücuttaki ödemin atılması için kan dolaşımını hızlandırabilirsiniz. Bunun için ise kan dolaşımını hızlandıran masajlar yaptırılabilir. Vücudunuzda ulaşabildiğiniz yerlere kendinizde masaj yaparak ödem oluşumunu önleyebilirsiniz.

COMMENTS

Ad

Alternatif Tıp,1,Anne sütü,3,Beslenme Diyet,15,Cilt Bakımı,15,Çocuk Sağlığı,12,Gebelik,21,Güzellik Bakım,35,Hafta Hafta Gebelik,8,İlişkiler,18,Kadın Sağlığı,6,Moda,1,sAÇ BAKIMI,1,Saç Bakımı,2,Sağlık,65,Teknoloji,2,Yaşam,3,
ltr
item
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri : Vücuttaki Ödem Nasıl Atılır?
Vücuttaki Ödem Nasıl Atılır?
https://www.kadinpost.com/images/haberler/2018/01/vucuttaki_odem_nasil_atilir_h117_d8fca.jpg?v=6a0b6c7767e373713296699f31ad8ff2
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri
https://saglikakedemisi.blogspot.com/2018/09/vucuttaki-odem-nasl-atlr.html
https://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/2018/09/vucuttaki-odem-nasl-atlr.html
true
3357305834627925263
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı TÜMÜ Devamını oku Cevap Cevabı iptal et Sil By Anasayfa SAYFALAR GÖNDERİLER TÜMÜ SİZİN İÇİN ÖNERİLEN LABEL ARŞİVE ARAMA TÜM GÖNDERİLER İsteğinizle herhangi bir gönderi bulunamadı Anasafaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pazt Sal Çar Per Cum Cumt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saatler önce Dün $$1$$ günler önce $$1$$ haftalar önce 5 haftadan önce Takipçiler Takip Et THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy