Vücudunuz Anne Sütü Nasıl Üretir?

İnsan anne sütü inanılmaz bir sıvıdır. Besleyici, rahatlatıcı ve yenido ğanların ve bebeklerin enfeksiyon ve hastalıklardan korunmasın...


İnsan anne sütü inanılmaz bir sıvıdır. Besleyici, rahatlatıcı ve yenido ğanların ve bebeklerin enfeksiyon ve hastalıklardan korunmasına yardımcı olur . Çocuğun hasta olduğu zamanlarda bile, çocuğun ihtiyaçlarına göre gün boyunca ve zaman içinde değişir. Anne sütü şüphesiz bir insan çocuğu için ideal bir besindir. Ve denerken, bilim adamları bunu laboratuvarda kopyalayamazlar. İnsan yapımı eşdeğer yoktur. Çocuğu için sadece bir anne üretebilir. Vücudunuzun anne sütünü nasıl yaptığı. 

Süt Verme Sürecinin Parçaları
Kadın da memeyi oluşturan yapılar anne sütünü korur, üretir ve taşır. Emzirmeyi düşünüyorsanız , her şeyin nasıl çalıştığını merak ediyor olabilirsiniz. Bunu gerçekleştirmek için birlikte çalışan tüm parçaları bildiğiniz zaman anlamak daha kolay olabilir.

Areola meme koyu dairesel veya oval bir alandır ve meme areola ortasından çıkıntı yapar. Bir bebek anne sütü emzirmek için göğse kilitlendiğinde , tüm meme ucu ve areolanın tamamı veya bir kısmı ağız içine alınır. Ayrıca Montgomery bezleri denilen areola üzerinde küçük yumrular vardır . Montgomery bezleri, memeleri ve areolaları temizleyen ve nemlendiren bir yağ üretir.
  • Olgun göğsün içinde:
  • Yağ dokusu, minderleri emziren ve koruyan yağ dokusudır.
  • Bağ dokusu ve bağlar memelere destek sağlar.
  • Glandüler doku süt yapıcı bir dokudur. Süt kanalları ve alveolleri içerir.
  • Alveoli, anne sütü yapan küçük üzüm benzeri keseler veya süt bezleridir.
  • Süt kanalları anne sütünü alveollerde, göğüsten ve bebeğin dışına taşır.
  • Miyoepitelyal hücreler olarak adlandırılan düz kas hücreleri alveoler bezleri ve süt kanallarını çevreler. Sözleşmeye girdiklerinde, sütleri süt veren bezlerden ve kanallardan geçirirler.
  • Meme ve areoladan gelen sinirler, anne sütünün salgılanmasını ve daha fazla süt üretilmesini teşvik etmek için beyne bir sinyal gönderir.
Anne sütü nasıl yapar
Bir kadının bedeni dikkat çekicidir. Sadece başka bir insanı yetiştirmekle kalmaz, aynı zamanda çocuğun büyümesi ve gelişmesi için ihtiyaç duyduğu tüm beslenmeyi de sağlayabilir. Anne sütü üretimi için hazırlık, bir kadın doğmadan ve ergenlik ve hamilelikten önce bile başlar. Bir çocuğun doğumundan sonra tam üretim gerçekleştiğinde, aylarca hatta yıllarca devam edebilir.

Başlangıç
Doğumda, göğsün nihayetinde anne sütü yapmaya ihtiyaç duyacağınız tüm kısımları vardır, fakat bunlar gelişmez. Ergenlik döneminde, hormon değişiklikleri memelerin büyümesine ve süt üreten dokunun gelişmesine neden olur. Yumurtlamadan sonraki her ay, göğüslerinizdeki beden ve göğüslerinizin büyüklüğü ve hassasiyetinde bir artış fark edebilirsiniz. Hamilelik yoksa, doluluk ve hassasiyetiniz azalır ve döngü tekrarlanır. Ancak, bir hamilelik meydana geldiğinde, memeler emzirmeye hazırlanmak için gelişmeye ve gelişmeye devam eder.

Hamilelik sırasında
Hamileliğinizin başlangıcında, göğüsleriniz zaten değişiyor . Aslında, bu hafif değişiklikler size hamilelik testi yaptırmanızı sağlayan ilk işaretler olabilir. Hamilelik sırasında göğüsler tamamen olgunlaşır. Hamile olduğunuzu öğrendiğiniz zaman, vücudunuz anne sütü üretimi için hazırlık aşamasındadır. Östrojen ve progesteron hormonları, süt kanallarının ve süt üreten dokunun çoğalmasına ve sayısının artmasına neden olur. Göğüsler büyürler. Göğüslere daha fazla kan akışı vardır, böylece damarlar daha görünür hale gelebilir. Meme ve areola koyulaşır ve büyür. Montgomery bezleri büyür ve areolada küçük şişlikler gibi görünür.

İkinci üç aylık dönemde, yaklaşık on altıncı hafta boyunca, vücudunuz kolostrum denilen ilk anne sütü üretmeye başlar . Meme ucunuzdaki küçük beyaz veya açık sıvı damlalarını görmeye bile başlayabilirsiniz. Bebeğiniz erken gelseydi, vücudunuz zaten anne sütü yapabilirdi. Süt üretiminin bu aşaması laktojenez I olarak adlandırılmaktadır. Gebeliğin 16. haftasından ikinci veya üçüncü güne kadar devam etmektedir.

Hemen Bebeğinizin Doğumundan Sonra
Çocuğunuz doğduğunda ve plasenta vücuttan çıktığında östrojen ve progesteron seviyeleri düşer ve hormon prolaktin yükselir. Bu ani hormonal kayma, anne sütünün üretimindeki artışa işaret ediyor. Yeni doğmuş bebeğiniz hamilelik sırasında ilk ya da iki gün boyunca yapmaya başladığınız az miktarda kolostrum alır, ancak bundan sonra göğüslerinizi dolduran anne sütü miktarında bir artış fark etmeye başlarsınız. Süt üretiminin bu aşamasına laktojenez II denir. Doğumdan sonraki ikinci veya üçüncü günlerden sekizinci güne kadar sürer.

Anne sütü üretiminin sürdürülmesi
Başlangıçta vücut emzirmek isteyip istemediğinizi otomatik olarak anne sütü yapar. Ancak, ilk haftadan sonra, süt üreten hormonların salınması ve anne sütü üretiminin devam etmesi, arz ve talebe dayanmaktadır. Çocuğunuz için sağlıklı bir süt kaynağı kurmak ve korumak istiyorsanız, emzirmeniz veya sık sık pompalamanız gerekir.

Sık sık emzirmek , memedeki sinirleri uyarır ve beyninizdeki hipofiz bezine bir mesaj gönderir. Hipofiz bezi prolaktin ve oksitosin hormonlarını salgılar. Prolaktin , göğsünüzdeki süt veren bezlere anne sütü yapmasını söyler. Oksitosin sütünü serbest bırakmak için aşağı doğru refleksi işaret eder. Alveollerin anne sütünü süt kanallarına akıtmasına ve sıkıştırmasına neden olur. Süt daha sonra bebek veya göğüs pompası tarafından çıkarılır. Her bir ila üç saatte bir emziriyorsanız (günde en az sekiz ila 12 kez), göğüslerinizi boşaltacak, prolaktin seviyenizi koruyacak ve süt üretimini devam ettireceksiniz. Tam süt üretiminin bu aşaması 9. gün ile başlar ve emzirmenin sonuna kadar sürer. Galaktopoez veya laktojenez III denir.

Anne sütü üretimi nasıl durdurulur
Emzirmeyi tercih edip etmemeniz, vücudunuz ve göğüsleriniz çocuğunuz için anne sütü yapmaya hazırdır. Emzirirseniz, emmeye karar verene kadar anne sütü yapacaksınız. Bebeğiniz daha az emzirirken, vücudunuz daha az anne sütü yapması için mesajı alır. Emzirmiyorsanız , bebeğiniz doğduktan sonra hala anne sütü yapacaksınız. Ancak, bebeği göğsünüze koymazsanız veya anne sütünü pompalamıyorsanız, vücudunuz süt vermeyi yavaş yavaş durdurur. Her iki durumda da  , hala sızıntı yapabilir ve kurudukça bir süre için az miktarda anne sütü üretmeye devam edebilirsiniz. Daha sonra, glandüler doku küçülecek ve meme gebelik öncesi durumuna dönecektir. Laktasyonun bu aşaması, çağırma denir.

Göğüs Büyüklüğü Süt Üretimini Nasıl Etkiler?
Göğsünüzdeki yağ dokusu miktarı, meme büyüklüğünü değil, glandüler doku miktarını belirler. Daha büyük göğüslere  sahip kadınlar daha küçük göğüslere sahip kadınlardan daha fazla yağ dokusuna sahiptir  , ancak bu daha fazla miktarda süt üreten dokuya sahip olduğu anlamına gelmez. Hemen hemen tüm kadınların, çocuklarına sağlıklı bir anne sütünü tedarik etmek ve sürdürmek için yeterli süt üreten doku vardır. Yani, göğüslerin büyüklüğü gerçekten önemli değil. Daha küçük göğüsleriniz varsa, tek endişe, daha büyük göğüsler kadar süt depolayamayabilmesidir. Bu nedenle, bebeğiniz her beslenmede daha az süt alabilir ve daha sık emzirmeyi gerekli kılar.

 Hamileli Olmadan Anne Sütü Üretimi
Eğer evlat edindiğinizde, yine de emzirmeyi denemek isteyebilirsiniz. Hamilelikten geçmeden anne sütü tedariğinin yaratılması, emzirilen laktasyon olarak adlandırılır. Bunu yapabilirsin, ama özveri ve önceden hazırlık gerektirir. Bebeğin gelmesi için aylar önce bir ilaç protokolü ile başlar. Progesteron ve östrojen içeren doğum kontrol hapları, gebeliğin hormonlarını taklit eder ve meme dokusunun büyümesini uyarır.

Prolaktin seviyelerini arttırmak için galaktogoglar olarak görev yapan bazı ilaçlar veya bitkiler eklenir. Sonra, bebeğin gelmesinden birkaç hafta önce, meme stimülasyonunu ve anne sütünün düzenli olarak alınmasını sağlamak için memeyi pompalamaya başlamalısınız. İndüklenen emzirme bazı kadınlar için çalışır, ama hepsi değil. Protokol doğru bir şekilde izlendiğinde bile, bazı kadınlar çocuklarına yeterli anne sütü veremezler ve takviye gerekebilir.

Galaktore
Galaktore, hamilelik ve emzirme ile ilgili olmayan anne sütü üretimidir. Nipellerden sütsü akıntısını üretir. Galaktore sadece kadınları etkilemez; Erkeklerde, yenidoğanlarda ve çocuklarda da görülebilir. Yüksek prolaktin seviyeleri galaktore ile ilişkilidir, ancak yüksek prolaktin seviyeleri olmadan da görülür. Bazı ilaçlar, hipotiroidizm, böbrek hastalığı, meme stimülasyonu, gebelik, beyinde kanserli olmayan bir hipofiz tümörü veya başka bir nedenden kaynaklanabilir. Galaktore tedavisi, nedene bağlıdır, bu nedenle göğsünüzden sütsü akıntı yapıyorsanız, doktorunuza başvurun.


COMMENTS

Ad

Alternatif Tıp,1,Anne sütü,3,Beslenme Diyet,15,Cilt Bakımı,15,Çocuk Sağlığı,12,Gebelik,21,Güzellik Bakım,35,Hafta Hafta Gebelik,8,İlişkiler,18,Kadın Sağlığı,6,Moda,1,sAÇ BAKIMI,1,Saç Bakımı,2,Sağlık,65,Teknoloji,2,Yaşam,3,
ltr
item
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri : Vücudunuz Anne Sütü Nasıl Üretir?
Vücudunuz Anne Sütü Nasıl Üretir?
https://www.kadinpost.com/images/haberler/2018/08/vucudunuz_anne_sutu_nasil_uretir_h348_a5780.jpg?v=561bc3ad84b77c202e5407d0a3808e75
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri
https://saglikakedemisi.blogspot.com/2018/08/vucudunuz-anne-sutu-nasl-uretir.html
https://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/2018/08/vucudunuz-anne-sutu-nasl-uretir.html
true
3357305834627925263
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı TÜMÜ Devamını oku Cevap Cevabı iptal et Sil By Anasayfa SAYFALAR GÖNDERİLER TÜMÜ SİZİN İÇİN ÖNERİLEN LABEL ARŞİVE ARAMA TÜM GÖNDERİLER İsteğinizle herhangi bir gönderi bulunamadı Anasafaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pazt Sal Çar Per Cum Cumt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saatler önce Dün $$1$$ günler önce $$1$$ haftalar önce 5 haftadan önce Takipçiler Takip Et THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy