Sivilce Neden Olur?

Akne, sebase bezlerin kronik bir bozukluğudur. Bazen sivilceler bir gecede ortaya çıkıyor gibi gözükürken, akne koparmanın gelişimi aslınd...


Akne, sebase bezlerin kronik bir bozukluğudur. Bazen sivilceler bir gecede ortaya çıkıyor gibi gözükürken, akne koparmanın gelişimi aslında hücresel düzeyde başlayan genişletilmiş bir süreçtir. Tüm sivilce kıl folikülü veya gözenek tıkanıklığı olarak başlar. Bir tıkanıklığın neden başladığını ve sivilcenin nasıl geliştiğini anlamak nihayetinde aknenizi tedavi etmenize yardımcı olacaktır.

Epidermis
Cildin en dış bölümü, her gün gördüğünüz kısım, epidermis denir. Epidermis beş tabakadan oluşur. Epidermisin en derin tabakası, stratum germinativumdur. Tek bir hücre katmanından oluşur. Hücre bölünmesi veya mitoz, stratum germinativumda gerçekleşir.

Yeni hücreler epidermisten cildin yüzeyine doğru yolculuğa başlar . İlk olarak, stratum mucosum, sonra stratum spinosum üzerinden itilir. Bu üç tabaka (stratum germinativum, mucosum ve spinosum) birlikte bazal tabaka olarak adlandırılır.

Deri hücreleri ilerledikçe, stratum granulosum'a ulaşırlar. Bu tabakada, hücreler ölmeye ve sertleşmeye başlar, onlara granüler bir görünüm verir. Hücreler stratum corneum'a ulaştığında, onlar öldü.

Stratum corneum, sürekli olarak düşen ve değiştirilen bu sıkı şekilde paketlenmiş ölü deri hücrelerden oluşur. Bu sürece deskuamasyon denir . Hücre doğumundan çıkmaya kadar yaklaşık 28 gün sürer.

Dermis
Dermis cildinizin en derin veya iç bölüm ve sert bağ dokusu oluşur. Dermis epidermise kan sağlar ve besler. Ayrıca cildin elastikiyetini veren şeydir. Dermis epidermden daha kalındır ancak sadece iki farklı katmanı vardır: papiller tabaka ve retiküler tabaka.
Dermis içinde, kan ve lenf damarları, sinirler, arrektör pili kasları (saçlarınızı ucunda tutan kaslar), anormal (ter bezleri) bezleri, yağ (yağ) bezleri ve kıl folikülleri bulunur. Akne başladı saç folikülü ve yağ bezleri içinde.

Saç folikülü
Saç folikülü, deride saç ve sebumun cildin yüzeyine ulaştığı küçük, tüp benzeri bir açıklıktır . Folikül gözenek açıklığı, saç kökü ve ampul, sebase kanal ve yağ bezinden oluşur. Dermis içinde yer almasına rağmen, epidermis kıl folikülünün iç kısmını çizer.

Normal işleyen bir folikülde, yağ bezleri yağa ya da sebumun gözeneğe salgılanmasını sağlar. Tipik olarak, stratum corneum'dan dökülen sebum ve ölü hücreler, cildin yüzeyinde gözenek açıklığı ile ortaya çıkar. Ancak, akne olanlarda, bu süreç ters gider.

Akne eğilimli ciltte, sebum ve ölü deri hücreleri kolayca folikül içinde sıkışıp kalır. Hücresel enkaz ve sebasöz maddenin bu birikimi, gözenek açıklığını engelleyen sert bir tıkaç oluşturur. Bu tıkanıklık bir komedo denir. Cildin yüzeyinde iltihaplanmayan yumru ya da siyah nokta olarak kendini gösterir.

Propionibacteria Acnes
Propionibakterium acnes (P. acnes) iltihaplı akne kesilmelerinden sorumlu bakteridir. P. acnes kıl folikülü içinde düzenli sakinleridir. Normalde zararsızdırlar. Ancak, akne eğilimli ciltte P. acnes popülasyonu kontrolden çıkmaktadır.

Bir komedo gözenek açıklığını bloke ettiğinde, anaerobik ortam veya folikül içinde oksijen eksikliği oluşturur. Bu anaerobik ortam, gözenek içindeki aşırı sebumla birlikte, P. acnes bakterilerinin gelişebileceği uygun bir ortam yaratır.

Folikül sebum, ölü hücreler ve bakterilerle dolduğunda, şişmeye başlar. Folikül duvarı rüptür ve dermise dökülür. Beyaz kan hücreleri bakterilerle savaşmak için acele ediyor. Kızarıklık ve şişlik oluşur ve irin oluşur. Bir sivilce oluşmuştur.

Folikül duvarındaki yırtılma yüzeye yakın olursa, sivilce genellikle küçüktür ve çabuk iyileşir. Kırılmanın dermiste derinleştiği zaman, nodüller ve kistler gibi daha şiddetli lezyonlar gelişir.

COMMENTS

Ad

Alternatif Tıp,1,Anne sütü,3,Beslenme Diyet,15,Cilt Bakımı,15,Çocuk Sağlığı,12,Gebelik,21,Güzellik Bakım,35,Hafta Hafta Gebelik,8,İlişkiler,18,Kadın Sağlığı,6,Moda,1,sAÇ BAKIMI,1,Saç Bakımı,2,Sağlık,65,Teknoloji,2,Yaşam,3,
ltr
item
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri : Sivilce Neden Olur?
Sivilce Neden Olur?
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgAnnJ3_SmpZ4Y410wefyZRWoqGxh9Qn8sM4r6iS6BFzGzeG06bi9iVAwQcvtI5GMJqqTqlmNYX62gTVo6gXPvpc3KIna_GbQgvvOnanSeB0nb2wyjFhzGDxPtN5fHrPzNDSVrdEur9_o-w/s400/sivilce+neden+olur.gif
https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgAnnJ3_SmpZ4Y410wefyZRWoqGxh9Qn8sM4r6iS6BFzGzeG06bi9iVAwQcvtI5GMJqqTqlmNYX62gTVo6gXPvpc3KIna_GbQgvvOnanSeB0nb2wyjFhzGDxPtN5fHrPzNDSVrdEur9_o-w/s72-c/sivilce+neden+olur.gif
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri
https://saglikakedemisi.blogspot.com/2018/08/sivilce-neden-olur.html
https://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/2018/08/sivilce-neden-olur.html
true
3357305834627925263
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı TÜMÜ Devamını oku Cevap Cevabı iptal et Sil By Anasayfa SAYFALAR GÖNDERİLER TÜMÜ SİZİN İÇİN ÖNERİLEN LABEL ARŞİVE ARAMA TÜM GÖNDERİLER İsteğinizle herhangi bir gönderi bulunamadı Anasafaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pazt Sal Çar Per Cum Cumt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saatler önce Dün $$1$$ günler önce $$1$$ haftalar önce 5 haftadan önce Takipçiler Takip Et THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy