Kahve Kansere Neden Olabilir Mi?

Kahve çok popüler bir içecektir, ancak birçok insan kansere neden olabileceğinden endişe duymaktadır. Diğerleri, kahve içmenin sağlık yararı...

Kahve çok popüler bir içecektir, ancak birçok insan kansere neden olabileceğinden endişe duymaktadır. Diğerleri, kahve içmenin sağlık yararı sağladığını ve hatta kanseri önleyebileceğini iddia ediyor. Peki, kanıt ne diyor?



Bu yazıda, kahve ve kanser arasındaki olası bağlantıyı inceledik ve kahve içmenin sağlığa yararlı olup olmadığını araştırdık.

Kahve kansere neden olur mu?
Kanser karmaşık bir hastalıktır ve nedenini belirlemek her zaman kolay değildir. Araştırmacılar, bir kişinin kanser riskini artırıp artırmadığını öğrenmek için birçok farklı maddeyi araştırmışlardır. Kansere neden olabilecek maddeler karsinojenler olarak bilinir.

Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC) gözden insanlarda ve hayvanlarda 1.000'den fazla çalışmaları ve bu kahve bir kanserojen olduğunu belirtmek için yeterli kanıt bulamadık.

Bununla birlikte, kahve ve kanser arasındaki bağlantıya yönelik daha fazla araştırma gereklidir. Bir 2017 çalışma kahve içme, aslında, kanser spesifik formları yakalanma riskini düşürdüğü anlamına gelmektedir.

Daha eski çalışmalar bazen kahve içmekle gelişmekte olan kanser arasında bir bağlantı bulsa da, bunun sebebi kahve yerine sigara içilmesiydi. Sigara içenler de kahve içmeye eğilimlidir.
İnsanlar neden kansere neden olabileceğini düşünüyor?
Kavrulmuş kahve çekirdekleri, kavurma işleminin bir yan ürünü olan akrilamid adı verilen bir maddeyi içerir.

IARC , akrilamiti Grup 2A olası kanserojen olarak sınıflandırır . Bu, akrilamidin hayvanlarda kansere neden olabileceğini düşündüren önemli kanıtlar olduğu anlamına gelir. Ancak, insanlarda kanser riskini artırıp artırmadığını belirlemek için daha fazla araştırma gereklidir.
Kahve, kavrulmuş kahve çekirdeklerinden gelmediği sürece akrilamid içermez. Akrilamid hakkında endişe duyan insanlar alternatif bir kahve seçebilir.
Akrilamid ayrıca oluşur:
  • Sigara içmek
  • Plastik, kâğıt ve boya yapımında kullanılan endüstriyel işlemler
  • Örneğin patates kızartması ve patates kızartması gibi yüksek sıcaklıkta pişirilmesi gereken nişastalı yiyecekler
  • Küçük miktarlarda gıda ambalajı ve bazı yapıştırıcılar
İnsanlar, pişirme yöntemlerinden haberdar olmaları ve sigara içmemek suretiyle akrilamide maruz kalmalarını sınırlayabilirler. Patatesleri kızartmak yerine kızartır ya da fırında pişirebilir ve koyu kahverengi yerine ışık olana kadar tost ekmeği yapabilirler.

Ayrıca çok sıcak sıvılar ile yemek borusu kanseri veya yemek borusu arasında bir bağlantı vardır. 149ºF'den daha sıcak olan kahve içmek kişinin yemek borusu kanseri geliştirme riskini artırabilir. Bu nedenle, özellikle süt içermiyorsa, kahvenin içmeden önce biraz soğuması en iyisidir.
Riskler nelerdir?
  • Fast food yiyen kişi.
  • Sağlıksız bir diyet, kanser riskini artırabilir.
  • Çoğu kanser, insanların genleri, çevre ve yaşam tarzı dahil olmak üzere bir dizi faktörden dolayı meydana gelir.
Kanser için bazı önemli risk faktörleri şunlardır:
Çoğu kanser, insanların genleri, çevre ve yaşam tarzı dahil olmak üzere bir dizi faktörden dolayı meydana gelir.
  • Sigara içmek
  • Aşırı kilolu olmak
  • Sağlıksız bir diyet
  • Alkol içmek
  • Güneşe maruz kalma
  • Bazı kimyasallara ve radyasyona maruz kalma gibi işyeri riskleri
  • Belirli kalıtsal genler, bu nispeten nadir bir neden olmasına rağmen
Bu risk faktörleri, bir kişinin kansere yakalanma olasılığını arttırmak için birleşebilir. Örneğin, bir kişi sağlıksız bir diyet yapabilir ve yeterli egzersiz yapamaz.

Sağlıklı bir yaşam biçimi bir parçası olarak kahve içmek sağlık riski olması pek mümkün değildir, ancak aşırı kahve tüketimi sağlık sorunlarına neden olabilir. Kahve, beyni daha duyarlı ve geçici olarak tansiyonu arttıran bir uyarıcı olan kafein içerir.

Kalp problemi olan insanlar, içtikten sonra kalp çarpıntısı yaşarlarsa kahve içmeyi tercih edebilirler. Kahve ayrıca bazı kişilerde asit reflüye neden olabilir ve mideyi tahriş edebilir.
Akşamları kahve içmek uykuyu bozabilir ve iyi bir gece uykusu sağlık için çok önemlidir. Kahvenin kafeinsiz bir versiyonla veya günün ilerleyen saatlerinde bir bitkisel çay ile değiştirilmesi faydalı olabilir.

İnsanlar daha az kahve içmeli mi?
Kavrulmuş kahve çekirdekleri biraz akrilamid içerir. Kahve tiryakileri, bu tadın çok farklı olmasına rağmen, bu kimyasalları, kavrulmuş kahve çekirdeklerini seçerek önleyebilirler. Çevrimiçi satın almak için çeşitli kahve çekirdekleri mevcuttur.

Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) , yetişkinlerin günde 4-5 bardaktan fazla kahve tüketmemesini tavsiye etmektedir. Amerikan Pediatri Akademisi tavsiyelerde çocuk veya ergen kafein içeren ürünler tüketmek kalmamasıdır.

Doktorlar genellikle hamile veya emziren kadınların da kafein tüketimini sınırlandırdığını ileri sürerler. Bununla birlikte, bu konuda kılavuzlar değişebilir ve takip edilmesi zor olabilir çünkü kahve gücü de farklılık gösterir. Kahve alımını sınırlamaya çalışan insanlar tıbbi tavsiye almak veya kahve ve diğer kafeinli ürünleri tamamen kesmek isteyebilir.

Bir kişi içtiği kahve miktarını azaltmak isterse, bunu yavaşça yapmalıdır. Kafeinleri kesmek baş ağrısına neden olabilir. Kahveyi çay, kafeinsiz kahve, su veya bitki çayları ile değiştirmek, bir kişinin kafein alımını azaltabilir. Siyah çaylar ve yeşil çay gibi bazı bitkisel çaylar, kafein içerir, ancak genellikle bir fincan kahve içerir.

Kahve içmek için sağlık yararları var mı?
Bir 2017 çalışma delil geniş bir yelpazede inceledi ve ölçülü kahve içme genellikle güvenli olduğu sonucuna varıldı. Bu çalışmaya göre kahve içmek de sağlık açısından yararlı olabilir.
Çalışmada, her gün aşağıdaki kahveleri içen insanlarla kahve içmeyen kişiler karşılaştırıldı:
  • yaklaşık 4–7 bardak
  • yaklaşık 1–3 bardak
  • bir ekstra bardak
Araştırmacılar, kahve içen tüm grupların, herhangi bir kahve içmeyenlere göre daha düşük bir kanser oranına sahip olduğunu buldular. Daha fazla kahve içen insanlar, aşağıdaki kanserleri geliştirme riski altındaydı:
  • Prostat
  • Endometriyal
  • Melanom ve melanom dışı cilt
  • Oral
  • Lösemi
Çalışma, kahve tüketimi ile aşağıdaki kanserler arasında güçlü bir bağlantı bulamadı:
  • Mide
  • Kolorektal
  • Yumurtalık
  • Tiroid
  • Meme
  • Pankreas
  • Gırtlak
  • Lenfoma
Kahve içmenin diğer faydaları arasında tüm nedenlerden daha düşük ölüm riski ve daha düşük kalp hastalığı, karaciğer hastalığı ve Parkinson hastalığı riski vardı. Araştırmacılar günde 3-4 bardak kahve içmenin en çok yararı olduğunu buldular.
Kahve ayrıca antioksidan içerir. Bunlar, hücre hasarını durdurabilecek veya yavaşlatabilecek maddelerdir. Antioksidanların potansiyel sağlık yararları konusunda daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.

Güncel Servis
Güncel araştırmalar kahvenin kansere neden olmadığını düşündürmektedir. Belirli kanser türlerini geliştirme riskini azaltabilir, ancak bunu doğrulamak için henüz yeterli bilimsel kanıt yoktur.
Sağlıklı bir diyetin bir parçası olarak kahvenin faydalı olması muhtemeldir. Günde 4 fincan kahveye kadar içilmesi sağlık için herhangi bir risk oluşturmamalı ve bazı hastalıkların riskini azaltacaktır.


KadınPOST - Kadınlar Mekanı

COMMENTS

Ad

Alternatif Tıp,1,Anne sütü,3,Beslenme Diyet,15,Cilt Bakımı,15,Çocuk Sağlığı,12,Gebelik,21,Güzellik Bakım,35,Hafta Hafta Gebelik,8,İlişkiler,18,Kadın Sağlığı,6,Moda,1,sAÇ BAKIMI,1,Saç Bakımı,2,Sağlık,65,Teknoloji,2,Yaşam,3,
ltr
item
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri : Kahve Kansere Neden Olabilir Mi?
Kahve Kansere Neden Olabilir Mi?
https://www.kadinpost.com/images/haberler/2018/08/kahve_kansere_neden_olabilir_mi_h302_9b826.jpg?v=c79edce768a73f787d6f96968e06e347
Sağlık Akademisi - Güncel Sağlık Haberleri
https://saglikakedemisi.blogspot.com/2018/08/kahve-kansere-neden-olabilir-mi.html
https://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/
http://saglikakedemisi.blogspot.com/2018/08/kahve-kansere-neden-olabilir-mi.html
true
3357305834627925263
UTF-8
Tüm Mesajlar Yüklendi Herhangi bir yazı bulunamadı TÜMÜ Devamını oku Cevap Cevabı iptal et Sil By Anasayfa SAYFALAR GÖNDERİLER TÜMÜ SİZİN İÇİN ÖNERİLEN LABEL ARŞİVE ARAMA TÜM GÖNDERİLER İsteğinizle herhangi bir gönderi bulunamadı Anasafaya Dön Pazar Pazartesi Salı Çarşamba Perşembe Cuma Cumartesi Paz Pazt Sal Çar Per Cum Cumt Ocak Şubat Mart Nisan Mayıs Haziran Temmuz Ağustos Eylül Ekim Kasım Aralık Jan Feb Mar Apr May Jun Jul Aug Sep Oct Nov Dec Şu anda 1 dakika önce $$1$$ dakika önce 1 saat önce $$1$$ saatler önce Dün $$1$$ günler önce $$1$$ haftalar önce 5 haftadan önce Takipçiler Takip Et THIS CONTENT IS PREMIUM Please share to unlock Copy All Code Select All Code All codes were copied to your clipboard Can not copy the codes / texts, please press [CTRL]+[C] (or CMD+C with Mac) to copy